kígyótámadás

2021.01.25. 15:30

Szomorú históriának állít emléket az emmarózai kápolna

„Akik e sorokat olvassátok, gondoljatok elődeinkre, a múltra. Őrizzétek meg és óvjátok ezt a kicsi kápolnát!” – olvasható az emlékhely talapzatán. A helybéliek megfogadták Harmati István, a falu egykori legendás jegyzőjének intő szavait.

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A környéken – Szabadbattyán, Székesfehérvár-Maroshegy, Úrhida – Batthyány Emma Róza grófnőt (1820–1893) feltétlen jótevőként tisztelik és emlegetik még ma is. A szabadbattyáni önkormányzat, a katolikus és a református egyházközség immár 15 éve névnapján (április 19.) az ő emlékére ajánlja a zarándoklatot és a megemlékezést a Kápolna dűlőben, a Szent Vendel tiszteletére emelt kápolnánál.

A história szerint a 19. század második felében a területen juhlegelő volt. Történt egyszer, hogy egy mérges kígyó megmart egy juhászt. Életét nem tudták megmenteni, emlékére építtette a kápolnát 1880-ban Emma Róza grófnő. Később a legelőt szőlőtelepítés céljából felosztották, és azóta nevezik Emmaróza szőlőhegynek.

„Őrizzétek meg és óvjátok ezt a kicsi kápolnát!”

Rák Vilmos Zsolt helytörténeti kutatótól tudjuk: a szőlőtelepítésre jelentős hatással bírt az a felismerés, hogy a homokos talajban termesztett szőlő immunisnak mutatkozott a korszak jellegzetes szőlőbetegségével, a filoxérával szemben. A református lelkész, Czeglédy Sándor felkereste a katolikus grófnőt, a terület földbirtokosát, aki készséggel támogatta a parcellázás, a szőlőtelepítés gondolatát. A bajból való kilábalás útját az elhatározás, a közös akarat vezette.

Úton vagyunk folyvást, életünk zarándokútja embert próbáló Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kápolna mellett állt egy kicsi harang, a hegyőr naponta ezen harangozta el a delet. A harang a II. világháborúban megsemmisült. A katolikus egyházközség 2009 októberében, Szent Vendel-napjára új haranglábat állíttatott, helyi mesteremberek közreműködésével.

A Szent Vendel-emlék – akit a jószágtartó gazdák, a pásztorok, elsősorban a juhászok tisztelnek védőszentjükként – olajfestményen örökíti meg alakját. Valószínűleg eddig négy festmény lehetett itt egymás után elhelyezve, a harmadikat (való­színűsíthető alkotó: Stonner Béla festőművész) 1930-ban Harmati István jegyző ajánlotta fel. A festményt 2011-ben cserélték újra, készítője: Polyák István Vilmos festő-grafikus.

A források szerint a kápolnát eddig négy alkalommal újították fel, legutóbb 2006-ban. A Szent Vendel-kápolnához minden évben, Emma napján zarándokok érkeznek. Szabadbattyán utolsó Batthyány-tulajdonosa Batthyány-Andreoli Emma Róza grófnő volt, a család 1398-tól volt itt birtokban csaknem 500 évig, 1893-ig.

(Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Library Hungaricana, Lovas Andrea.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában