Megkezdődött az általános felsőoktatási felvételi eljárás

2021.01.06. 17:30

Felsőoktatás megyehatáron belül

A megyében meghirdetett egyetemi képzési paletta igen változatos, így a helyi fiatalok jó eséllyel a megyehatáron belül megtalálhatják számításaikat – már ami a továbbtanulást illeti.

Héjj Vivien

Erasmus-zárónap a Kodolányin még 2019-ből – van mire visszatekinteni

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Az új év új lehetőségeket is magával hozott, ugyanis a két ünnep között már elkezdhették átfésülni a diákok a 2021 szeptemberében induló képzések listáját. Műszaki, gazdasági, pénzügyi és humán területeken egyaránt megtalálhatják a testhezálló képzéseket azok, akik a Fejér megyében működő oktatási intézményeket részesítik előnyben. A Dunaújvárosi Egyetem államilag támogatott és költségtérítéses finanszírozási formában is hirdet alapképzési szakokat nappali és levelező munkarendben egyaránt. A műszaki és informatikai terület iránt érdeklődők az anyagmérnöki, a gazdaságinforma­tikus, a gépész­mérnöki, a mérnök­informatikus és a műszaki menedzser szakok közül válogathatnak, míg a humán irányultságúakat a kommunikáció- és médiatudomány szak várja. A pedagógia iránt elhivatottak osztatlan mérnöktanári vagy szakoktató képzésekre jelentkezhetnek. A mesterképzési palettán a mérnöki és a pedagógiai szakokat találjuk; itt már csak a levelező munkarendű képzést választhatják a leendő hallgatók.

A Budapesti Corvinus Egyetem fehérvári kara 2016 szeptembere óta várja a hallgatókat, akik jelenleg gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel s turizmus-vendéglátás alapszakok közül válogathatnak. Aki már megszerezte az első diplomáját és inkább a mesterképzés iránt érdeklődik, az ebben az intézményben a sportközgazdász vagy a regionális és környezeti gazdaságtan képzést választhatja.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az informatikai, műszaki és agrár területek iránt érdeklődőknek kínál hét féléves alapképzéseket, melyek közül több elvégezhető duális formában is, így az iskolapadban megtanultakat azonnal kamatoztathatják a hallgatók a munkaerőpiacon. Ennek nyomán a diplomával együtt szakmai tapasztalattal is gazdagodhatnak a képzésben részt vevők. A reál tárgyak iránt elkötelezettek jelentkezhetnek földmérő és földrendező mérnöki, gépészmérnöki, mérnökinformatikus, műszaki menedzser vagy villamosmérnöki alapszakra. Ezek mindegyikét meghirdették államilag támogatott finanszírozási formában.

A Kodolányi János Egyetemen főként a gazdasági és társadalomtudományi szakok dominálnak, de nem mehetünk el szó nélkül az előadó-művészet szakok mellett, melyek kizárólag a fehérvári képzési helyen érhetők el. A jazz világában a zongorán, basszusgitáron, dobon, gitáron, harsonán, szaxofonon vagy trombitán játszó virtuózok mellett az énekes babérokra törők is elmélyülhetnek. Mindezek mellett emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, közösségszervezés, szociális munka, valamint turizmus-vendéglátás szakra is lehet jelentkezni. Ezek mindegyike elérhető a nappali mellett levelező vagy távoktatás munkarendben.

Erasmus-zárónap a Kodolányin még 2019-ből – van mire visszatekinteni
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Azok számára, akik nem szeretnének diplomát adó képzésben részt venni, a felsőoktatási szakképzések nyújtanak további tanulási, fejlődési lehetőséget. A Dunaújvárosi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Kodolányi János Egyetem egyaránt hirdet négy félév alatt elvégezhető szakképzéseket.

A ponthatárok, felvételi eredmények kihirdetése július 22-én várható, azonban már most közzétették az előzetes ponthatárokat. Mit jelent ez? Bizonyos népszerű szakokra – például emberi erőforrások, kommunikáció- és médiatudomány, gazdálkodási és menedzsment, valamint turizmus-vendéglátás – csak azok kerülhetnek be, akik az államilag meghatározott minimum ponthatárt elérik.

Eme pontszámok a jelentkezők száma és teljesítménye alapján a ponthatárok kihirdetésekor a most meghatározottnál magasabban is lehetnek. Az imént felsorolt négy szakra a minimális felvételi követelmény 400 pont, míg például a műszaki menedzser képzés esetében 320 pontnál húzták meg a határvonalat. A kiemelt szakok listája a felvételi eljárást lebonyolító honlapon bárki számára elérhető. Akik eddig hezitáltak, azoknak is érdemes megragadni a lehetőséget, ugyanis a minimum pontszámok az elmúlt években több szakon visszaestek, így újabb kapuk nyílhatnak meg azok előtt is, akik eddig nem merték vagy nem tudták átlépni a felsőoktatás kapuját.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is február 15-ig jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe azok, akik szeptemberben folytatni szeretnék tanulmányaikat. A jelentkezés hitelesítésére további öt nap áll rendelkezésére a leendő hallgatóknak. A felvételi kérelem beadása után megszerzett dokumentumok – érettségi, nyelvvizsga, felsőfokú oklevél – benyújtásának határideje július 8., csütörtök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában