Koronavírus Fejérben

2021.01.04. 13:13

Elhunyt két, idős gondozott az Abai Idősek Otthonában

Az Abai Idősek Otthonát sem kerülte el a koronavírus-járvány – értesültünk az új év első munkanapján a kialakult helyzetről. Amint megtudtuk: a hétvégén elhunyt két, idős gondozott. Egyikük halálát a Covid-19 szövődményei okozták.

V. Varga József

Sikerült megoldani a lakók ellátását

Fotó: FMH-archív (Fehér Gábor)

Az intézmény vezetője, Ajtai Judith nem nyilatkozhatott lapunknak, az idősek otthonának fenntartójához, az önkormányzathoz irányított bennünket.

– Feszes a helyzet az otthonban – mondta el lapunknak Mikula Lajos polgármester –, de az intézmény vezetése és a város önkormányzata kézben tartja a dolgokat.

Az előzményekhez tartozik: a betegséget a karácsonyi hétvégén mutatták ki egy idős embernél, ezt követően haladéktalanul tesztelték a teljes ellátotti és dolgozói kört.

Szilveszter napján érkeztek meg az eredmények, mely szerint 28 ellátottnál pozitív lett a teszt, közülük hárman kerültek kórházba, 17 lakónál pedig negatív. A dolgozók közül 5-en pozitív tesztet produkáltak, 7-en negatívat.

Az önkormányzat intézkedett a kieső dolgozók átmeneti pótlásáról, így egyetlen bentlakó idős ember sem maradt ellátás nélkül. Egy háziápoló kapcsolódott be azonnal a munkába, valamint ha szükségessé válik, a szakrendelő 4 munkatársa vállalta önkéntesen a besegítést.

A fertőzöttek elkülönítése a még tavasszal kidolgozott protokoll szerint zajlott, az épületet fertőtlenítették a munkatársak. A szükséges védőfelszerelések rendelkezésre állnak.

– A hétvégén elhunyt két, idős gondozott az idősek otthonában – tájékoztatta hétfőn délelőtt az új fejleményekről a Fejér Megyei Hírlapot Mikula Lajos polgármester. – Egyikőjük halálát a Covid-19 szövődményei okozták. A város önkormányzata részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Sikerült megoldani a lakók ellátását
Fotó: FMH-archív (Fehér Gábor)

– Az otthonban folytatódott a védekezési és járványkezelési protokoll végrehajtása. A megbetegedett ápolók pótlásáról a vezetőség gondoskodott, a műszakokat egyelőre ki tudják adni. Amennyiben az intézmény vezetője úgy ítéli meg, hogy szükséges, a szakrendelő további négy munkatársát be tudják vonni az idősek ellátásába – folytatta az elöljáró.

– Az idősek otthonának teljes személyzete mindent megtesz annak érdekében, hogy a megbetegedett gondozottak állapota ne súlyosbodjon. Szigorúan betartják az orvosi utasításokat, és a megszokottnál is többet dolgoznak azért, hogy az ellátottak semmiben ne szenvedjenek hiányt – emelte ki a városvezető.

Végezetül Mikula Lajos a település önkormányzata nevében köszönetét fejezte ki az otthon munkatársainak elhivatottsága és munkája iránt e rendkívüli helyzetben. A megbetegedett kollégáknak pedig mielőbbi gyógyulást kívánnak, és várják őket vissza!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában