különös összefüggések?

2021.01.30. 11:30

Egyházi tiltakozások a jelképgyalázás miatt

Számos vallási közösség tiltakozó közleményt adott ki a vallási jelképek meggyalázása, kigúnyolása miatt. Mindezt akkor, amikor Pusztaszabolcs baloldali alpolgármesterének kereszténygyalázó megnyilvánulása botrányba torkollt. Lehet ez véletlen egybeesés, de lehet utolsó csepp is a pohárban.

Korondy Tamás

A pusztaszabolcsi Szent Imre-templom mögött a kereszténység jelképe

Fotó: Korondy Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hogy mi is történt pontosan? Egy gumi óvszert tartó kéz képe mellé odaillesztettek egy, a gyermek Jézust kezében tartó Szűz Máriát ábrázoló képet. Alatta a komment: „Ez kellett volna anno Máriának, és akkor nem kellett volna kitalálni egy egész »vallást« egy félre… miatt.” A kommentelő Csiki Szilárd, Pusztaszabolcs alpolgármestere.

A polgármester, Zsuffa Erzsébet lapunknak nyilatkozva előbb elítélve bár a tettet, de kiállt alpolgármestere mellett. Tegnap ennek már némileg ellentmondó tartalmú bejegyzést tett közzé közösségi oldalán: „én amellett voltam, hogy az alpolgármesternek mennie kell, de el kell fogadnom a többség döntését.” Azaz a többi képviselő akaratát. Ez nemcsak az ellentmondás miatt érdekes, hanem azért is, mert a pandémiás helyzetben az önkormányzati vezetők egy személyben dönthetnek mindenben – tehát ebben is megvolt a döntési lehetősége, mégsem élt vele Zsuffa.

Van még egy érdekesség.

Mégpedig az a tény: hogy Zsuffa Erzsébet testvére az a Zsuffa Tünde, aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (a római katolikus egyház rendszeresen megrendezett, világméretű eseménysorozata ez, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése) a sajtófőnöke és kommunikációs igazgatója.

Megkérdeztük az ő véleményét is, meddig mehet el egy politikus a vallásgyalázásban.

– Támogatom a testvéremet, és tökéletesen egyetértek azzal is, hogy amit Csiki Szilárd csinált, az megbocsáthatatlan és kritikán aluli – fogalmazott Zsuffa Tünde, aki azért nem nyilatkozott többet lapunknak, mert véleménye szerint úgyis „kiforgatják az emberek szavait.” Az esetet „politikai kivégzésnek” nevezte, majd kinyomta a telefont.

A pusztaszabolcsi Szent Imre-templom mögött a kereszténység jelképe
Fotó: Korondy Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mindenesetre érdekes egybeesés, hogy a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség, a Magyarországi Muszlimok Egyháza, majd ehhez csatlakozva a Hit Gyülekezete közleményben fejezte ki a vallási jelképek, szentségek és szent helyek meggyalázása, kigúnyolása elleni tiltakozásukat.

Zsuffa Erzsébet lapunknak adott nyilatkozatában azt is állította a botrány kapcsán, hogy „ezt a történetet a bukott ellenzéki politikusok kapták fel”, de bármit is tesznek, az „ő képviselő-testülete nem zsarolható”.

A „bukott ellenzéki politikusok” közé tartozik az előző ciklus alpolgármestere, a most képviselőként tevékenykedő Tüke László, aki cáfolta, hogy bármi köze lenne a botrányhoz, a botrány szításához.

– Nem szeretném az ügyet kommentálni, mert ezt már mások, arra hivatottabb személyek, valamint a sajtó megtették. Igyekeztem ebből az egész adok-kapokból kimaradni, de maga a kijelentés méltatlan – fogalmazott lapunknak Tüke László, aki úgy gondolja, alpolgármesterként ilyet nem engedhetett volna meg magának Csiki Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában