sok eredmény enyhíti az aggodalmat, a szomorúságot

2021.01.01. 09:15

Az odafigyelés volt a legértékesebb támogatás a nehéz esztendőben Bicskén és környékén

Mindenütt átírta a koronavírus a mindennapokat, az önkormányzati rendezvények sorra elmaradtak. De építettek, fejlesztettek, pályáztak, a munka nem állt meg, csak éppen máshogy kapott nyilvánosságot. A járási székhely és a körülötte fekvő falvak csöndben örülnek az eredményeknek, gyászolják az elveszítetteket, s várják az új évet.

Zsohár Melinda

Decemberben tették le Felcsúton a tizenhat tantermes „okosiskola” alapkövét

Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Bicske

– Minden év a várakozás éve, az esztendő lejártával bizakodva tekintünk előre – mondja Bálint Istvánné bicskei polgármester. Az egészségügyi szakemberként a segítő szakmában évtizednél hosszabb időt eltöltő városvezetőt különösen érzékenyen érintette a vírushelyzet. Nem győzi megköszönni a civil szervezeteknek, a karitászosoknak, a családsegítőknek, az oktatási intézményeknek és mindenkinek a hathatós támogatást. Bálint Istvánné valamennyi döntésében minden alkalommal kikérte képviselőtársai, s a szakmai vezetők véleményét, bármennyire is sürgette az adott helyzet.

Visszatekintőnkben megtapasztaljuk: nem csak a bánat és a kudarc övezte a 2020-as esztendőt. A bicskei gimnázium bizakodva vágott bele az új korszakába: Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vajda János Technikum néven folytatódik a középfokú oktatás az 1952-ben alapított intézményben. A város közepén, a hajdani mocsarak és káposztáskertek helyén épült meg korábban a Bicske Szíve Park, lépésről lépésre bővítve a szabadtéri létesítményt. Az idén 339 millió forintos beruházás révén fejlesztették tovább a városi uszoda és a községi kemence környékét. Futópálya, gyalogosút és átkelőhely, napelemes világítótestek, parkolók, valamint lakályos környezet és illemhely fogadja a szabad­idejüket igényesen eltölteni kívánókat. Látványos szelfipontot alakítottak ki a park szélén, a piros szív mellett főleg a fiatalok fotózkodnak.

A gyász is része az esztendőnek; a templomok ölelésében, egy szabad kis téren helyezhetik el mécseseiket a köztiszteletben állt elhunytak emlékére.

A Nagy Károly téren 130 millió forintos uniós és 250 milliós nemzeti forrásból, valamint 219 millió forintnyi önkormányzati önerőből elkészült az új városi piac. Ünnepélyes átadót nem szervezhettek, a járvány múltával nagy nyüzsgés várható a most még üres terekben. A Bicske–Budapest 1-es számú fő­utat keresztezi az Etyek–Bicske–Tarján nyomvonalú, már át­adott és nagy népszerűségnek örvendő kerékpárút találkozásánál alagutat építettek, a hozzá kapcsolódó úthálózati elemekkel együtt 325 millió forintot fordítottak a balesetek kiküszöbölésére. Bicske határában, a Szent László-patak újabb partszakaszát erősítették meg a Váli-víz rekonstrukció­ja részeként. A 3,6 milliárd forintos beruházásnak része a Szent László-patak árvízmentesítése.

A kulturális rendezvények száma megcsappant, de mindig történt valami lélekemelő esemény, a szabályok megtartásával – a Mikulás hintón és kis vonaton látogatott el a bicskei gyerekekhez. Az új esztendő szokásos jótékonysági koncertjét ezúttal is megtartja a város, január 2-án a városháza lépcsőin, a szabad ég alatt énekel a Pannoniada Gyermekkórus.

Csendesen készültek adventre idén a bicskeiek
Fotó: Ivanics Imre

Felcsút

Felcsúton is fekete árnyként borította be a lakosság hangulatát szeretett orvosuk, Goda Lajos doktor halála. A Covidban elhunyt doktor a közösség megbecsült tagja volt, katolikus lelkipásztori kisegítőként lelki támaszt is nyújtott a hozzá fordulóknak.

Mészáros László polgármester köszönettel zárja a 2020-as esztendőt, a felcsútiak példás összefogással álltak helyt a járvány idején. Nem maradt senki segítség nélkül, különös figyelem övezte az időseket. A polgármester a közösség javaslatai alapján szép, egyedi faliórát vitt ajándékba annak a tizenegy személynek, akik az átlagosnál is többet tettek a falubelijükért. Idén először karácsonyi fényekbe öltöztették a falut, a villanyoszlopokon világító virágcsillagok a szomorkás hangulatot igyekeznek ellensúlyozni.

A rövid idő alatt szakmai tekintélyt elért Letenyey ­Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola és a Puskás Akadémia tanulói fiatalos hangulatot kölcsönöznek az amúgy is egyre több fiatal családnak otthont adó községnek. A falu vezetése ennek jegyében újította fel pályázatok segítségével az óvodát, s bővítette bölcsődével az intézményt. Az év utolsó hónapjában pedig nagyszabású beruházásba fogtak bele: a község szívében épül fel az új általános iskola, amit 2014-től terveznek. Évek óta túlzsúfolt az egyre népszerűsödő Endresz György Általános Iskola, mind többen jelentkeznek a környékből is a gyerekek ide. 2022 őszén szándékoznak átadni a tizenhat tantermes intézményt, ahol a nagy tornacsarnok mellett a többi között felszerelt szertárak, foglalkoztatók, főzőkonyha, ebédlő, számos kiszolgálórészleg, s 21. századi színvonalú, okosiskolai elemek szolgálják a korszerű oktatási igényeket.

Decemberben tették le Felcsúton a tizenhat tantermes „okosiskola” alapkövét
Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

A Váli-völgy része a Pannónia Szíve kiemelt fejlesztési programnak, amelynek jelentős részét a környék turizmusfejlesztési koncepciója adja. Ezzel összhangban a felcsúti önkormányzat a két szomszédos település, Felcsút és Alcsútdoboz határában lévő területet turisztikai céllal kívánja hasznosítani. A felújított Monarchia-korabeli vasútállomás környéke tovább szépül, a nyertes pályázat birtokában készülnek a kiviteli tervek.

A záportározó csónakázótó­ként hasznosul, a partjára építendő kétszintes épületben csónakházat, üzleteket, emeletén éttermet alakítanak ki mintegy másfél milliárd forint költséggel. Az önkormányzat saját költségvetéséből kétszázmillió forintot fordított és fordít a község út- és járdahálózatának javítására, újjáépítésére, mondta el a polgármester.

Tabajd

Tabajdon is az ifjúság kapja a legnagyobb figyelmet a beruházásoknál, az idősek pedig a Covid idején a polgármesteri hivatal részéről élveznek kiemelt érdeklődést. Bárányos Csaba polgármester személye­sen is felkeresi a magányos időseket, hogy meggyőződjék róla, rendben van-e náluk minden. Az alig ­negyvenesztendős háromgyermekes édesapa úgy véli, az akár anyagiakban nem is szűkölködő idősek szeretettel, figyelmességgel való támogatása a legértékesebb.

A felújított iskolát csupán a keskeny patak választja el a csaknem kész tabajdi óvodától
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Télen pénzbeli támogatást nyújt az önkormányzat valamennyi hatvanöt év feletti és tíz év alatti lakosának. A községben felújították a Mészöly Gedeon Református Általános Iskolát, s hamarosan elkészül az új óvoda, 363 millió forintos költséggel az állam és a Magyarországi Református Egyház támogatásával. A jövő tavasszal elkészülő óvoda után az önkormányzat nyertes pályázata révén bölcsődét is emel a mezítlábas park és a patak partja mellett fekvő tágas területen, a falu szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában