„Mindazt, amit hőseink tettek, továbbra is tisztelni elemi kötelességünk”

2021.01.13. 07:05

A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon

18 órakor vette kezdetét az imádságos emléktűzgyújtás a Mészeg-hegyen, a Don-kanyar Emlékkápolnánál. Immáron 28. alkalommal tartották a megemlékezést a Don-kanyarban elesett katonahősök tiszteletére a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, valamint a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely szervezésében.

Korondy Tamás

Többtucatnyian emlékeztek a Don-kanyarnál odaveszett 2. magyar hadsereg áldozataira

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Reggel 9 órakor Fehérvárról indult el a Doni Hősök Emlékmenet a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) szervezésében, s mondhatni, hogy itt folytatódott a megyében.

Mint ismeretes, a 2. magyar hadsereg 1943. januárjában a Don-kanyarban vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek tízezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben.

Többtucatnyian emlékeztek a Don-kanyarnál odaveszett 2. magyar hadsereg áldozataira
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezést katonai tiszteletadással kezdték meg, majd Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott beszédet. Kiemelte, a Don-kanyarban történtek a magyar hadtörténelem egyik legszörnyűbb fejezete. Utána Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke emlékezett meg a hősi halált halt magyarokról. Úgy fogalmazott, – 78 évvel ezelőtt, 1934 január 12-én a reggeli órákban indult meg a Don folyó melletti magyar hadsereg ellen a vörös hadsereg támadása, melyet az urivi áttörés néven került be a történelemkönyvekbe.

 

Tőle Spányi Antal megyés püspök vette át a szót, s celebrált szentmisét. Áldásba foglalta a doni hősöket, s azokat, akiknek családja valamilyen módon megszenvedte a tragédiát. Elmondta, hogy a magyarság történelme különös, hiszen tele van híres dicsőségekkel, nagyszerű személyiségekkel, de ott vannak a fájdalmak, veszteségek, és vannak árulások is.

Végül Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkára is megszólalt. Beszédében rávilágított, mekkora érték a béke az országok között, s igyekeznünk kell őrizni azt, hiszen a háborúzásnak nincs értelme. – Mindazt, amit hőseink tettek, továbbra is tisztelni elemi kötelességünk – zárta beszédét az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában