Egy biztos: a használatbavételi engedélyezési eljárás folyamatban van

2020.11.06. 20:00

Min úsznak el a határidők az enyingi uszoda építésénél?

A tanuszoda ügye újra és újra témát ad lapunknak. Enyingi olvasónk most legutóbb szerkesztőségünktől tudakolta: mikorra várható végre a létesítmény átadása? A Nemzeti Sportközpontok tavaszi válasza így szólt: idén december végéig átadják az uszodát…

V. Varga József

Az uszoda kivitelezése kész, a háttérben legfeljebb már csak papírmunka zajlik

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

De kezdjük az elején. A kormány 2014-ben döntött a nemzeti köznevelési infrastruktúra fejlesztési program elindításáról, azzal a céllal, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tan­uszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését, elősegítve így az adott település köznevelési feladatainak ellátását. Amint annak idején beszámoltunk róla, a tanuszoda alapkövét 2016. december 8-án tették le a Batthyány-kastély egykori kertjében, és a Nemzeti Sportközpontok illetékese úgy nyilatkozott, hogy az enyingiek és a környékbeliek 2017 végén vehetik majd birtokba a létesítményt.

Az átadásai határidők aztán évenként csúsztak, tolódtak: először 2018-ra, majd 2019-re, legutoljára pedig 2020-ra. Most novembert írunk, de az átadásnak még se híre, se hamva.

A Nemzeti Sportközpontoktól október végén, november elején levélben érdeklődtünk: Csúsznak a munkák? Tart a próbaüzem? Mikorra várható az átadás? A rövid, lényegre törő válasz szerint: az Enyingi Cifrakerti Tanuszoda kivitelezési munkái befejeződtek, és jelenleg folyamatban van a használatbavételi engedélyezési eljárás. A terheléses próbaüzem a jogerős engedély birtokában lesz indítható, aminek idejét a Nemzeti Népegészségügyi Központ minimum hat hétben állapította meg. Egy fontos dátumra vonatkozóan nem kaptunk felvilágosítást, nevezetesen: mikortól „ketyeg” a jogerős használatbavételi engedély? Enélkül ugyanis semmi konkrétum nem tudható…

Az uszoda kivitelezése kész, a háttérben legfeljebb már csak papírmunka zajlik
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Viplak Tibor polgármester a főberuházó tájékoztatását tudta csak megerősíteni: miszerint tart a használatbavételi engedélyeztetés, és ezt követően indulhat a hathetes terheléses próbaüzem. Közelebbit a városvezető sem tudott mondani.

Amint már megírtuk: az állam saját költségvetési forrása terhére biztosítja a 360 millió forintos beruházás költségeit. Az épületben egy 25-ször 15 méteres, 2 méteres vízmélységű nagymedencét, valamint egy 10-szer 6 méteres, 80 centiméter mély tanmedencét alakítottak ki. A létesítmény szaunát és más kiszolgáló egységet is magában foglal.

Enyingen elterjedt: hiába is adnák át végre belátható időn belül a tanuszodát, a vírushelyzet miatt egyből bezárnák. Ennek ellentmond a sárbogárdi Egyed Mihály Tanuszodából való november 4-ei értesülésünk: a tanuszoda a szokásos rendben nyitva tart, és várja a gyerekeket, a felnőtteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában