Rendszeres véradók meséltek

2020.11.07. 07:30

Legyél te is hétköznapi hős! – Adj vért és ments meg akár három életet!

A véradás rendkívül fontos, hiszen úgy válhatunk hősökké és menthetünk meg emberéleteket, hogy nekünk mindössze ez pár percünkbe kerül és természetesen egy elhatározásunkba.

Bagotai Zsanett

20200825 Szombathely Országos vérhiány anyaghoz illusztráció. Vérellátó, Véradás. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Hogy miért is fontos a véradás?

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség..

Vérátömlesztésre első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, illetve számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

Ahhoz pedig, hogy ezeknek az embereknek az életét megmentsük rátok van szükség!

Felkerestünk néhány rendszeres véradót, hogy elmeséljék mióta adnak vért, miért jutottak erre az elhatározásra, és miért tartják fontosnak, valamint hogyan buzdítanának másokat is arra, hogy rendszeres véradókká váljanak, és segítsenek embertársaikon.

Krisztina két éve ad rendszeresen vért és elmondása szerint nemcsak másokon segíthetünk, hanem saját egészségi állapotunkról is visszajelzést kaphatunk.

- Régóta terveztem, hogy elmegyek vért adni, de valahogy mindig közbe jött valami. A fiam a Ciszter Gimnáziumba jár, az ő felhívásukra mentem el először vért adni 2018-ban. Azóta rendszeres véradó vagyok, voltam már irányított véradáson is, amikor egy ismerősömnek műtét után volt szüksége sürgősen vérre. Fontosnak tartom, hogy így segítsek másoknak. Maga a véradás nem tart sok ideig, és ily módon visszajelzést kaphatunk az egészségi állapotunkról is.

Alexandra már hat éve véradó, és mondhatni náluk ez már családi hagyomány.

- Körülbelül hat éve adok vért, nálunk ez mondhatni ilyen családi hagyomány. Apukám nagyon régóta ad vért, már idejét se tudom megmondani hány éve. Nekem ez nagyon tetszett, hogy így segít másokon, és szerettem volna ezt tovább vinni. Először édesapámmal együtt mentem, mert újdonság volt az egész szituáció, és jól jött az ő magabiztossága, rutinja. Most már persze egyedül is járok, a lényeg az, hogy tudom így segíthetek másokon és nekem ez a legfontosabb.

Balázs egyébként is egy hős, hiszen katona és emellett rendszeres véradó is, tehát ő mindent megtesz, hogy segítsen másokon.

- 11 éve, mióta bekerültem a katonasághoz azóta rendszeres véradó vagyok. Fontosnak tartom, hogy segítsünk másokon, valamint ismerősöknek is szoktunk vért adni, irányított véradással. A feleségem is rendszeresen ad vért, épp november 11-én megy legközelebb. Saját egészségünk szempontjából is fontosnak tartjuk a véradást, hiszen fokozza a vérképződést, cserélődik a vérünk. Remélem minél többen csatlakoznak a rendszeres véradók köréhez, és sok-sok ember életét menthetjük meg azzal, hogy a miénkből pár percet szánunk véradásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában