Műcsalival horgászni

2020.11.01. 07:15

Hogyan legyünk sikeresebbek a pergető horgászatban?

A pergető horgászat egyik fontos követelménye a jó eszközismeret – így aki nem szentel elegendő időt a műcsalik viselkedésének megismerésére, valószínűleg üres szákkal tér haza…

Korondy Tamás

Hasonlóan kell kinéznie egy szakszerűen elkészített műcsalinak (ez egy wobbler)

Fotó: haldorado.hu

Fontos tisztázni egy-két dolgot a műcsalival kapcsolatban. Először is: a halak nem buta állatok, főleg nem a ragadozó halak – azok ugyanis a sokat használt, így gyanússá váló műcsalikat előbb vagy utóbb egyszerűen megunják, és hosszú időre elkerülik azokat.

A pergetési módszer

A pergető módszer sikerességének egyik legfontosabb titka, hogy a ragadozó halak nemcsak a könnyen megszerezhető prédát fedezik fel a jól vezetett műcsalik által, hanem kifejezetten ingerli őket azok mozgása, az általuk kiváltott rezgések, ezért sokszor előfordul, hogy amikor csak megijesztenék, elzavarnák, eltüntetnék saját közelükből a csalit, inkább vadul rácsapnak. Hogy mikor melyik műcsali mozgása vált ki ilyen hatást, azt érdemes próbálgatni, mert gyakori tapasztalat, hogy a teljesen lakatlannak tűnő vízszakaszon gyönyörű ragadozókat lehet fogni a műcsalik cserélgetésével.

A műcsalik mindenkori használatba vétele előtt érdemes meggyőződni arról, hogy annak szerelvényei jó minőségűek, megbízhatóak-e. Fontos lehet a műcsalik felületének megkopása is, hiszen ha komolyan gondoljuk, hogy a kiválasztott műcsali színezése nemcsak számunkra, hanem a halak számára is ellenállhatatlan volt, akkor szükség lehet az utánszínezésre, vagy az egyéni elképzelés szerinti átalakításra. A színezésnél is fontosabb, hogy ne engedjük elveszni a műcsalikról a szemfoltot, amely bizonyítottan a legfontosabb részletek közé tartozik a fogósság tekintetében.

Hasonlóan kell kinéznie egy szakszerűen elkészített műcsalinak (ez egy wobbler)
Fotó: haldorado.hu

Hogyan súlyozzunk?

Nagyon gyakran előfordul, hogy a műcsalit csak lesúlyozva lehet használni, mert különben esély sincs arra, hogy azt kellő távolságra kidobhassuk, vagy a ragadozó halak tartózkodási helyének közelébe vezessük. A kisebb vizeken rendszerint nincs elég hely a műcsali lesüllyesztéséhez, hiszen mire éppen a kellő mélységben haladna, addigra már visszacsévéltük, a nagy folyókon pedig akár egy 10-20 méteres mélység és az erős áramlás is lehetetlenné teszi a mélyebb rétegekben, illetve a vízfenék közelében történőhorgászatot.

A hagyományos műcsalik súlyozására legjobban bevált excenter ólmokat a víz mélységétől és áramlásától függő méretben kell használni. A könnyű műcsalik esetében (körülbelül 10 grammig – a szerk.) az ólmot a csali felett 30-45 centiméterre kell a zsinóron rögzíteni.

Erre a célra kiválóan megfelelnek azok a mindkét végükön rögzítőspirállal szerelt ólmok, amelyek utólag is könnyen felszerelhetők a zsinórra, és a műcsalitól való távolságuk a horgászat folyamán könnyen megváltoztatható.

A hosszúkás és nagyobb súlyú excenter ólmokkal közvetlenül a vízfenék közelében vezethetjük a körforgó vagy más villantóinkat.

A wobbler-horgászat

A wobblerrel történő pergetéshez (képünkön) is nagyon sokféle alkalmazási terület és technika között választhatunk. Nem kell mást tennünk, mint a felúszó típusú wobblert egy laza pöccintéssel a felgyorsuló víz mellé ereszteni és ott megtartani, lebegtetni, remegtetni, olykor-olykor nagyon lassú húzásokkal, visszafelé, a folyással szembe vezetni.

Ezenkívül nagyon csöndesen kell viselkedni, a köveken nem zörögni, a víz szélétől –amennyire csak lehet – messze állni, és még a wobblert is, amikor kell, csak nagyon könnyedén beejteni az elvágó víz széléhez, és azután újból óvatosan visszafelé terelgetni! Így lehetünk sikeresek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában