Megyéből megyébe

2020.11.26. 07:00

Az apró segítség is jelentős: Fejérben is aktívak a tartós élelmiszert adakozók

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület küldetése, hogy felkutassák a feleslegessé vált élelmiszereket, majd ezeket rászorulókhoz juttassák el, így csökkentve a pazarlást és az éhezést. Egész évben dolgoznak azon, hogy minél több emberen tudjanak segíteni, emellett karácsony előtt minden évben megszervezik az országos adománygyűjtést is.

Baráth Eszter

Elsősorban tésztaféléket, rizst, lisztet, cukrot várnak a gyűjtőpontokon

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén ismét országos karácsonyi adománygyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A szervezet immár 16. alkalommal kezdeményez összehangolt országos gyűjtést, mellyel a nélkülözésben élő családok megsegítése a céljuk.

Az eddigi évek alatt jól láthatóan nőtt az adományok mennyisége, egyre több magánszemély nyújtott támogatást és a kijelölt, áruházi gyűjtőpontok száma is gyarapodott. A tavalyi akció során több mint 200 helyszínen összesen 283 tonna élelmiszert sikerült összegyűjteni három nap alatt, melyből közel 57 ezer csomagot készítettek. Ehhez a mennyiséghez Fejér megye lakói 12 ezer 300 kilogrammal járultak hozzá.

Ebben az évben már 250 helyszín csatlakozott a kezdeményezéshez, így jelentősen nőhet az adományok mennyisége is. Megyénk idén

sem marad ki a programból, öt település tizenkettő helyszínén gyűjtik össze a leadott élelmiszereket. Székesfehérváron öt, Dunaújvárosban négy, míg Bicskén, Martonvásáron és Sárbogárdon egy-egy helyszínen várják az adományokat az első adventi hétvégén, november 27., péntek és 29., vasárnap között.

A pontos helyszínekről a Magyar Élelmiszerbank internetes honlapja ad tájékoztatást.

Elsősorban tésztaféléket, rizst, lisztet, cukrot várnak a gyűjtőpontokon
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sczígel Andrea, az Élelmiszerbank munkatársa elmondta, látványos és jelentős segítség az, amely Fejér megye lakosságától érkezik.

Egy nagyobb áruházban megközelítőleg 2-3 tonna adományt gyűjtenek össze, így a tizenkét helyszín nagy támogatást jelent, akár több mint 30 tonna élelmiszer is összegyűlhet. Ezeken a gyűjtőpontokon elsősorban tésztaféléket, rizst, lisztet, cukrot és más tartós élelmiszereket várnak, ezek jelentik a legnagyobb segítséget a rászoruló személyeknek és családoknak.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztatása szerint idén Fejér megyében elsősorban rászoruló gyerekeket és családokat támogatnak majd a befolyt adományokból. Ennek ismeretében talán könnyebben válogatjuk össze felajánlandó csomagjainkat, és nem feledkezünk meg a gyerekekről sem.

Számtalan családnak hatalmas segítséget jelentenek ezek a felajánlások, amelyek mértéke ebben az évben talán még jelentősebb. A szervezők bíznak benne, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén is önzetlenek és nagylelkűek lesznek a vásárlók, az adományozók. Remélik, hogy sok család ünnepe válik szebbé, amikor önkénteseik kiszállítják nekik az összeállított csomagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában