Koronavírus Fejérben

2020.11.15. 16:30

A járványszkepticizmus is szóba került a fehérvári szkeptikus konferencián

A hétvégén 26. alkalommal találkoztak mindazok, akik tenni szeretnének az áltudományos és tudományellenes nézetek terjedése ellen – ezúttal virtuálisan, az online térben.

V. Varga József

A Szkeptikusok XXVI. Országos Konferenciája A tudomány helye az áltudományok táguló univerzumában címet viselte, szervezéséből kivette a részét a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, a TIT Fejér Megyei Egyesülete és a Galileo Webcast. A főszervező tisztét Trupka Zoltán tudományos újságíró töltötte be, az esemény lebonyolításában közreműködött Hudoba György fizikus.

Felvezetésként, ráhangolódásként csütörtökön és pénteken este egy-egy korábbi előadás videófelvételét mutatták be. A szombati online közvetítés a Galileo Webcast platformján volt figyelemmel kísérhető, a tanácskozás elnöki tisztét Nagy Rezső főiskolai docens, a TIT Fejér Megyei Egyesületének elnöke látta el.

A nyitó blokk az online tér lehetőségeit és korlátait járta körül az oktatásban, Molnár Janka fizikussal, az Oktondi (Oktatás Online Digitálisan) elnökével Kocsis-M. Brigitta, a Tudományos Újságírók Klubjának szóvivője beszélgetett, hozzászólnak kérték fel Ujvári Sándor középiskolai fizikatanárt.

A tanácskozáson James Randire (1928–2020) Fűrész Gábor Randi-díjas csillagász, a Cambridge-i MIT csillagászati kutatóintézet kutatója, Hraskó Gábor tudományos ismeretterjesztő, a Szkeptikus Társaság Egyesület elnöke és Pintér András Randi-díjas informatikus, az egyesület alelnöke emlékezett. A kanadai-amerikai illuzionista, a nemzetközi tudományos szkeptikus mozgalom aktivistája főként a paranormális jelenségek és áltudományos állítások megkérdőjelezéséről és leleplezéséről volt ismert.

Keleti Arthur kibertitok jövőkutató, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnökének előadása a rejtélyes Kiberhírszerzés, embereszköz, álhírképző – egy új kor fogalmai címet viselte… volna, de sajnos az előadó betegsége miatt elmaradt, így egy korábban elhangzott székesfehérvári előadását vetítették le, mely az internet vélt és valódi veszélyeit vette sorra.

Vírusszkepticizmus szkeptikus szemmel – a tanácskozás utolsó blokkja a második hullámról, a második lezárásról szólt. Boldogkői Zsolt virológus-genetikussal, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatójával és Falyuna Nóra tudománykommunikációs szakértővel Pintér András beszélgetett.

Az utóbbi hetek híre: Kásler Miklós mélyen elítéli a vírustagadókat, az emberi erőforrások minisztere szerint ezek az egészségügyi véleményformálók emberek életét veszélyeztetik. Közösségi oldalán úgy fogalmazott: „… újra és újra ki kell mondanunk, hogy az új típusú koronavírus nem egyszerű influenza, hanem az emberéletet kioltani képes kór, amelynek veszélyességét, jelentőségét és egyáltalán létezését tagadni talán a legsúlyosabb morális bűn”.

A járványszkeptikusok, a koronavírus elleni korlátozások ellen tiltakozók állításait – például, hogy a betegség nem veszélyesebb az influenzánál, vagy, hogy a maszkviselés nem hatékony a fertőzés visszaszorításában – már mind cáfolta a tudomány – jelentették ki a konferencia szakértői. Nyakunkon a koronavírus második hulláma, mégis, paradox módon, ez a tény a vírusszkepticizmus felerősödését hozta magával. A téveszmék fehérköpenyes teoretikusai különösen nagy felelősséggel tartoznak a társadalmat veszélyeztető gondolatok terjesztéséért, hiszen rájuk hivatkoznak a laikusok.

Boldogkői Zsolt a járvány vámszedőiről kiemelte: „Ha orvos vagy gyógyszerész áll egy áhított hír mögött, úgy annak hitelessége kételyek nélkülivé válik. Akkor van probléma, ha szakmai álcában hamis igehirdetés folyik.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában