Biztonságra várakozva

2020.10.14. 15:30

Hangsúlyos védelem vírus idejére: elszaporodott az internetes bűnözés a távmunka alatt

Világszinten megnőtt a cégeket ért internetes támadások száma a járványügyi helyzet alatt – derül ki az ESG IT kutató- és tanácsadócég felméréséből. A rendkívüli helyzetben távmunkába költözött cégek ugyan többnyire zökkenőmentesen oldották meg az átállást, de az otthonról dolgozó kollégák eszközeinek védelme számos nehézséget okozott.

V. Varga József, FMH

Költeni muszáj az adatvédelemre, a kibervédelemre!

Fotó: illusztráció: Fehér Gábor

Rákapcsoltak a hackerek, hogy kihasználják a világjárvány okozta technológiai sebezhetőséget a vállalati szektorban. A cégek közel kétharmada (63 százalék) szerint ugyanis az átlagosnál több kibertámadási kísérlet zajlott ellenük ebben az időszakban – mutat rá az a globális kutatás, amit az amerikai ESG IT kutató- és tanácsadócég világszerte 364 kibervédelmi és IT-szakember megkérdezésével készített. A távmunkára átállásban jól vizsgáztak a társaságok, mintegy háromnegyedük sikerrel vette a biztonsági akadályokat, több mint egynegyedüket (27 százalék) azonban váratlanul érték a nehézségek. A Panda Security még májusban készített hazai körképe szerint a szervezetek 61 százaléka volt felkészületlen Magyarországon.

Az otthonról történő munkavégzés kapcsán a legnagyobb kihívást a dolgozók eszközeinek biztonsági beállítása (27 százalék), a céges hálózathoz való védett hozzáférés megvalósítása (26 százalék), valamint az adatforgalom és a dolgozók tevékenységének monitorozása (24 százalék) jelentette. A kényszerű és váratlan home office zavartalan működésének biztosítása látványosan leterhelte az IT-csapatokat. A tanulmány szerint több mint egyharmaduk napirendjét teljesen átírta (38 százalék), és hasonló arányban számoltak be a szakemberek a munkamennyiség (32 százalék) növekedéséről is. Közel negyedük véli úgy, hogy több stressz éri munkahelyén, mint a vírushelyzetet megelőzően.

– Világszinten milliós nagyságrendű a hiány kiberbiztonsági szakértőkből, így akár egy, a mostani globális járványhoz hasonló helyzet komoly terheket róhat a technológiai csapatokra. Ennek megfelelően a cégeknek külön figyelmet kell fordítani kollégáikra a kritikus időszakban. A hackerek cégmérettől függetlenül vadásznak potenciális célpontokra, ezért különösen a kisvállalkozásoknak, saját szakemberállomány híján, érdemes elgondolkodniuk azon, milyen alternatív megoldással tudják megoldani szervezetük és ügyfeleik adatainak védelmét – mondta Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója.

Költeni muszáj az adatvédelemre, a kibervédelemre!
Fotó: illusztráció: Fehér Gábor

A megkérdezettek közel háromnegyede (72 százalék) arról számolt be, hogy a járvány hatására hatékonyabb együttműködés alakult ki a cégnél a gazdasági, valamint az IT- és biztonsági vezetők közt. Többségük emellett arra számít, hogy munkahelye a járvány hatására magasabb vagy legalább akkora összeget költ majd kibervédelemre, mint az idei évben (61 százalék). A válaszadók szerint a döntéshozók elsősorban a jogosultság- és hozzáférés-kezelés (62 százalék), a végpontvédelem, valamint a web- és e-mail-biztonság területein készülnek beruházni.

A kutatásból az is kiderült, hogy a szakemberek fele szerint az otthonról való munkavégzéssel újonnan megismerkedő kollégák IT-biztonsági ismeretei, illetve képzésük szintje sem megfelelő.

– Egy szervezetnek legalább akkora hangsúlyt kell fektetnie munkatársai IT-biztonsági képzésére, mint azt teszi például a tűz- vagy munkavédelem esetében. A cégek belső rendszerei gyakorta a saját munkavállalók figyelmetlensége vagy hanyagsága miatt kerülnek veszélybe, egyes esetekben a károkozás mértéke pedig többszörösen meghaladhatja a képzések és a védelmi megoldások költségeit – tette hozzá Gölcz Dénes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában