Ha jó emberek összefognak

2020.08.25. 07:00

Nemcsak a szobor, de a plébánia épülete is megújult Pusztavámon

Egy pályázatnak köszönhetően a Pusztavámi Önkormányzat anyagi forráshoz jutott, így felújíttatta a Tópart utca végén lévő, életnagyságú Nepomuki Szent János-szobrot, melyet vasárnap szenteltek fel.

Nédó Géza

Spányi Antal megyés püspök szentelte Nepomuki Szent János életnagyságú szobrát Fotó: Hrubos Zsolt

Fotó: Picasa

A felszentelésen és átadáson megjelent Spányi Antal megyés püspök, Törő Gábor, a térség egyéni országgyűlési képviselője, Csordás Mihály, Pusztavám polgármestere, Gerlinger Tibor, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Ambrózy Tamás plébános, Szax László kőszobrász-kőfaragó mester, valamint a szobor felújításában részt vevő dolgozók és érdeklődők.

Fejlődés, törődés

Csordás Mihály, Pusztavám polgármestere azt a kérdést tette fel a szobor avatásán és felszentelésén, hogy mit szimbolizál a szobor. Azt az összefogást, több ember fáradozását, amelynek eredményét itt látjuk, mondta. Milyen üzenetet hordoz a szobor felújításának folyamata? – hangzott el az újabb kérdés. Azt, hogy ha jó emberek jó ügy érdekében közösen, önzetlenül cselekednek, akkor az mindig meghozza eredményét. Törő Gábor országgyűlési képviselő a kormány fejlesztési terveiről beszélt. Elmondta, hogy az utóbbi években a települések 92 százalékához jutott el a Magyar falu program által nyújtotta anyagi támogatás, amely nagymértékben szolgálta a lakók helyben maradását. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy a vidék töretlenül fejlődhessen, együttműködésre van szükség. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy jó kapcsolatokat ápol a helyi polgármesterrel, de Gerlinger Tiborral, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével is. Ezt követően Spányi Antal megyés püspök megszentelte, majd megáldotta a szobrot. Elmondta, hogy az utak mentén sok kereszt és emlékmű áll, amelyeket az utóbbi időben felújítottak. Mint mondta, ez a fejlődés, törődés jó érzéssel tölti el.

Spányi Antal megyés püspök szentelte Nepomuki Szent János életnagyságú szobrát Fotó: Hrubos Zsolt

A szoborszentelés után a helyi katolikus templomban folyatódott a program. A szentmisét Spányi Antal celebrálta. Az ünnepi hangulatban zajló mise megható volt, és sokak számára emlékezetes marad. A pusztavámi programsorozat azonban még nem ért véget. A mise után a katolikus hívek és a vendégek a templommal szemben lévő plébániára vonultak át, ugyanis pályázati pénzen (és nem kevés önerőből) megújult az épületegyüttes.

Erről Frey Szabolcs világi elnök így nyilatkozott:

– Egyházközségünk 2019-ben jelentős kötelezettséget vállalt a plébánia közösségi célokra történő átalakítása kapcsán. A folyamatban lévő fejlesztések összértéke mintegy 39,8 millió forint. A Magyar falu program egyik pályázatán elnyert 22,1 millió, valamint a Leader program keretében kiírt pályázaton nyert 5 millió forintnyi támogatás felhasználásával teljesen megújult és közösségi célokra átalakult plébániánk épülete és udvara. Utóbbi pályázathoz, valamint a pályázati projekteken kívül megvalósuló fejlesztésekhez szükséges saját erő összege mintegy 10,6 millió forint, melyet a Székesfehérvári egyházmegye is kiegészített további 2,1 millió forint támogatási összeggel. A Magyar falu programban a főépület teljes fűtés-korszerűsítése, egy 66 négyzetméteres közösségi terem kialakítása, bebútorozása, nyílászárócseréje, rendezvényekhez szükséges eszközök és fűnyíró traktor beszerzése megvalósult. Sikerült egy közösségszervezőt is alkalmazni. A Leader-támogatásból egy 32 négyzetméteres sportszertároló kerül megépítésre, sport- és hangosítási eszközöket vásároltunk, valamint szalonnasütő-bográcsozó is készült. A régi gazdasági vályogépületet elbontattuk. A területrendezést mi magunk oldottuk meg, kerítést építettünk, s a lemezgarázs is saját erőből valósult meg. A felújított plébánián és a hozzá tartozó kertben harmadik alkalommal rendezték meg egyébként augusztus 20-án a nyár végi „közösségépítő bográcspartit”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában