A távlati terv az átfogó rendezés

2020.08.02. 07:10

Nem tudni azt, iható-e a víz Csiribpusztán

A Gárdonyhoz tartozó településen van, aki vödörrel hordja a vizet az automata mosógépbe. Miközben a vezetékes vízért a becslések szerint a lakók alig egytizede fizet.

Sági Zoltán

Forrás: Shutterstock

Szombati írásunk egy aggódó csiribpusztai anya szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele nyomán született. Időközben az ötgyermekes nőt elértük telefonon is, ő pedig további részleteket osztott meg velünk a vízhelyzettel kapcsolatban. Megtudtuk, ők a Ferenc utca szerencsésebbik oldalán laknak, velük szemben jelenleg több család van vezetékes víz nélkül. Nem írunk ivóvizet, mert mint a nő elmondta, úgy tudja, több olyan bevizsgálás is történt, ami a vezetékes rendszerből folyó vizet ihatatlannak mutatta. Így ők is csak mosáshoz és tisztálkodáshoz használják. Szerdán az alacsony víznyomás miatt az aznapi mosást a család közös erővel oldotta meg: felváltva hordták a vizet az automata mosógépbe. A mostani alacsony nyomású időszak a múlt kedden kezdődött, de hasonló jelenség korábban is előfordult már. A nő szavaiból kitűnt, nincs tisztában vele, ki is a szolgáltató, kinek kéne intézkednie. Ők hat éve laknak Csiribpusztán, de vízdíjat csak az első évben fizettek, amikor házhoz jött érte valaki, aki az órát is leolvasta. Szolgáltatási szerződésük nincsen senkivel, és amióta a leolvasó nem jön, nem tudják, kinek kéne fizetniük. A nő szerint a pusztán élő mintegy 50 család többsége nem fizet vízdíjat.

Felhívtuk az illetékes gárdonyi önkormányzatot is, ahol kérdéseinkre Jankovics Zoltánné jegyző válaszolt. Elmondta, a városnak megállapodása van a csiribpusztai kutat üzemeltető vállalkozással. Mivel a megállapodás nem nyilvános, arra nem kaptunk választ, milyen az ellátás költségmegoszlása a vállalkozás és a város között, illetve, hogy kinek kell viselnie a javítás felmerülő terheit. A jegyzőnek nem volt tudomása arról, hogy a vállalkozó által szolgáltatott víz fogyaszthatóságát bevizsgálták-e, és ha igen, milyen eredménnyel. Azt azonban a jegyzőtől megtudtuk: megbízásuk alapján egy szakember e héten felmérést készít a vízhálózat állapotáról. A teendőkről a város ezt követően tud dönteni. Addig is ballonban biztosítják az ivóvizet Csiribpuszta lakóinak.

Megkeresést küldtünk a kutat üzemeltető vállalkozás cégjegyzékben szereplő e-mail-címére is, ahonnan lapzártánkig csupán olvasási visszaigazolás érkezett.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában