zajlik az élet

2020.08.10. 11:30

Fejlődik Magyaralmás: járdafelújítás és készülő minibölcsőde

A 81-es főút zajától biztonságos távolságban, tehát védve, de fejlődik a település. Jelenleg a Diófa utcában készül több mint 600 méter járda, de hamarosan megindulnak a gépek, hogy felépítsék december végéig az új, 14 férőhelyes minibölcsődét.

Palocsai Jenő

Gőzerővel zajlanak a járdaépítési munkálatok a Diófa utcában; szeptember végére várhatóan el is készülnek Fotó: Nagy Norbert

Folyamatosan zajlik az élet és a település jobbá és szebbé tételét célzó munkálatok Magyaralmáson. Ezekben a napokban is éppen épül a Diófa utcai járda. A kivitelező szakemberei 620 méter hosszban bontották fel a régi, meglehetősen rossz állapotú betonjárdát, hogy helyére egy új, szebb, a mai kor követelményeinek leginkább megfelelő gyalogút kerüljön. A Diófa utcát nem véletlenül nevezték el így annak idején. A névadás oka az volt, hogy szinte összefüggő diófasor szegélyezte az utcát. Mint megtudtuk, sajnos most több csonthéjas termést hozó matuzsálemet is ki kellett vágni az utcában. Erről a sajnálatos veszteségről Pap Tibor polgármester beszélt.

Gőzerővel zajlanak a járdaépítési munkálatok a Diófa utcában; szeptember végére várhatóan el is készülnek Fotó: Nagy Norbert

– Csak július 20. után kezdődtek el a munkálatok, mert három hetet várni kellett a fakivágási engedélyekre. Mint­egy 16 öreg diótól kellett megválni, amit mi is nagyon sajnáltunk. Egyrészt mert nagyon szépek voltak, másrészt meg hát mégis csak ők adták a nevet az utcának. Korábban volt itt egy árokfelújítás, és akkor erősen sérült a fák gyökere. Amelyiknek nem, az megrepesztette a nemrég elkészült járda betonfalát. Az akkori megújuló árok és a most felújítás alatt lévő járda között átlagosan fél méteres távolság van. Ebbe az 50 centiméteres sávba ékelődnek be a szóban forgó diófák. Ha bennhagyjuk őket, két lehetőségre kell felkészülnünk. Vagy nem tartják meg őket a csonkolt gyökerek, és kidőlnek maguktól egy nagyobb viharban, vagy a fák új gyökereket növesztenek maguknak, s megemelik a várhatóan szeptember második felére elkészülő vadonatúj járdát.

De nem ez az egyetlen projekt, ugyanis az előző képviselő-testület beadott egy pályázatot új minibölcsőde építésére. A 48 millió forintos beruházás jelenleg az engedélyezési eljárás szakaszában van. Magyaralmás polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta: – A tervek szerint egy 14 fős minibölcsődét építünk. Ez egy teljesen új épület lesz, egy önkormányzati területen, amely az óvoda és az iskola épülete között várja a boldog gyermekzsivajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában