munkálatok a ház közül

2020.07.05. 07:40

Népszerűbbek a néma rendteremtő kerti kisgépek

Egy főleg erdészeti és kertészeti gépeket forgalmazó cég felmérést készített a közösségi médiában, hogy kiderüljön, mire van szükségük leginkább a családi ház és kiskert tulajdonosoknak? A piackutatás a várakozásoknak megfelelően azt az eredményt hozta, hogy az akkumulátoros gépek egyre népszerűbbek.

Palocsai Jenő

A robotfűnyíróké lehet a jövő? Fotó: Shutterstock

Aszályos és csapadékos időszakok váltakozása miatt ültetett, vetett kultúr-, illetve haszonnövényeink szenvednek. A termésátlagok romlanak, a kórokozók és a rovarok védtelen növényekkel találják szembe magukat. Csak a gyom és a fű képes töretlen lendülettel, egészségesen növekedni, közben haragoszöld színben pompázni. Nekik is megvan az ellenségük, ám a világ változik, a technikák tökéletesednek, így a hobbikertészek közül egyre kevesebben vásárolnak nehezen berántható, nagy teljesítményű, ám annál nagyobb hangú fűnyírókat. Egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos változatok.

Való igaz, néhány éve még jócskán elmaradtak teljesítmény és hatékonyság tekintetében az árammal működő masinák a belsőégésűekkel szemben. A villannyal hajtottak keskenyebb szeletet haraptak ki a fűből és ennek megfelelően a piaci eladás tortájából is, annak ellenére, hogy legtöbbször olcsóbbak voltak, mint a két-, majd később leginkább a négyütemű, 3.5-6 lóerőig terjedő teljesítményű masinák vezető márkái. Az előnyök és hátrányok mérlegelésénél meg kell említeni azt a gigászi küzdelmet is, amit az elektromos fűnyírók használóinak kell vívni a narancs vagy fehér, több helyen szigszalagozott hosszabbítóval.

Ez a korszak lezárult, a villannyal hajtott fűnyírók ereje egyre nagyobb, a hangja egyre kisebb, sőt a belsőégésű motorokkal szerelt típusokhoz képest nincs is. Maguk a szerkezetek is egyre erősebbek, jobbak a vágási magasság állítási megoldások is, és most, hogy mindenhol egyre nagyobb teret hódít az akkus megoldás, így a fűnyírók esetében is korszakváltás történt. Ennek megfelelően az utolsó adu is kihullott a benzines fűnyírópártiak kezéből, mert már nem kell az udvar-, illetve kertkarbantartás narancssárga Gorgójával küzdeni. Fűnyírás közben csupán csend és tiszta levegő vesz körbe minket a kertben, ami nagy előny, hiszen éppen azért vagyunk ott.

A robotfűnyíróké lehet a jövő? Fotó: Shutterstock

A nem reprezentatív online kutatást végző cég a legnagyobb közösségi média segítségével érte el a lakossági és hobbi felhasználókat. A kérdőíves felmérés májusban zárult, és mostanra feldolgozták az adatokat. A vizsgálat során az egyértelművé vált, hogy az akkus fűnyírók a hobbikertészek körében egyeduralkodókká válnak.

A válaszadók közel fele nem annyira pázsiton, mint inkább egyenetlen, gyomos talajon használja a gépét és a kerti munkára maximum heti egy-két órát kívánnak szánni csupán. A felmérésben résztvevők válaszaiból az is kiderült, hogy közel 80 százalékának fontos a környezetvédelem, és egynegyedük kiemelten kezeli a fenntarthatóságot.

Nem kifejezetten prémium márkákat keresnek a hobbikertészek, hanem inkább közép-árkategóriás fűnyíróban gondolkodnak. A kérdőívet visszaküldők több mint 70 százaléka 200 ezer forintnál többet nem költene efféle kerti eszköz vásárlására.

Némileg árnyalja azonban a képet az a tény, hogy az elektromos meghajtással dolgozó fűnyírók maximum 38 centiméteres vágási szélességgel bírnak, míg a fosszilis energiával működők 56 centit is képesek levágni. Ezt már Harmat Gáborral, egy székesfehérvári kisgépszerelő és forgalmazó cég vezetőjével beszélgettük. A szakember elmondta, hogy a legfontosabb a vásárlás során azt felmérni, hogy ki, és mire akarja használni a fűnyírót? Nagy területekhez, erősebb szárú gyomokhoz mindenképpen jobb és hatékonyabb a benzinmotoros. Harmat hozzátette, hogy a belsőégésűnél hátrány a magas károsanyag kibocsájtás, de előny a lényegesen hosszabb élettartam.

Az általunk felkeresett javító műhely is forgalmaz akkus eszközöket, de azt mindenkinek mérlegelni kell, hogy meddig is akar nyírni, hiszen az akkumulátoros kiviteleknél számolni kell a lemerüléssel, a kevés üzemidővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában