Aranykorona Zrt.

2020.07.28. 14:15

Gyors, szigorú lépések a szalmonella ellen – Tojást hívnak vissza a fehérvári telepről

Szalmonella kórokozó jelenléte miatt visszahívja az Aranykorona Zrt. a tojótyúktartó telepéről június 26. és július 24. között kikerült, 28 napos szavatossági időn belüli tojásokat – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

FMH

Sáp, 2019. október 10. Tojás a Földesi Rákóczi Mezõgazdasági Kft. sápi telephelyén 2019. október 10-én. A Nemzetközi Tojásszövetség 20 évvel ezelõtt hirdette meg október második péntekére a tojás világnapját. Ezen a napon a tojás táplálkozásban játszott szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az anyatej után a tojás a legteljesebb, mással nehezen pótolható fehérje, zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai ideális arányúak, D-vitamin forrásként kimagasló jelentõségû. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A székesfehérvári Aranykorona Zrt. vezérigazgatója, Tihanyi Péter lapunk kérdésére elmondta: egy megyebéli vendéglőből jeleztek ételmérgezéses tüneteket. Rutinszerűen ellenőrizték azt az üzletet, ahol a társaságtól származó tojást vásárolta a vendéglő, és az negatív volt. A vizsgálat azonban folytatódott, s az Aranykorona Zrt. telepén két istállóból vett mintákban szalmonellafertőzést találtak, mondta Tihanyi Péter. Mindenben együttműködnek mind a hatóságokkal, mind a fogyasztókkal, s a kártalanításban is messzemenőkig partnerek, hangsúlyozta a vezérigazgató.

Kizárólag a székesfehérvári telepen találtak fertőzöttséget a folyamatos szigorú ellenőrzés ellenére. Júniusban minden negatív volt, azóta jutott be a baktérium az említett két istállóba. Az Aranykorona Zrt. visszahívja A osztályú, friss tojásait, melyeken a megadott azonosító és a következő minőségmegőrzési idők valamelyike szerepel. A visszaváltás csak a 3HU0607T04/4 jelölésű tojásokat érinti. Minőségmegőrzési idő: legkésőbb 2020. augusztus 19.

Azokban az üzletekben, ahol forgalmazzák a társaságban előállított tojást, visszavásárolják a terméket, az Aranykorona Zrt. Börgöndi út 53. alatti mintaboltjában szintén visszaveszik július 29. és augusztus 19. között a tojásokat. A székesfehérvári piacon fertőtlenítést követően újranyit a mintaboltjuk. A telephelyen a teljes tojóállományt kivágják, fertőtlenítik az üzemet, s ezek után indul újra a termelés.

Vezető képünk illusztráció! Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában