előretekintés

2020.07.01. 07:20

A magyar egészségügy napja, zacskómentes nap és záporok tarkította hőség vár ránk júliusban

Különleges napokat bőven tartogat számunkra az év hetedik hónapja, de híres Fejér megyei szülöttekről, és időjárásról is olvashat cikkünkben.

feol.hu

Forrás: shutterstock

A 31 napos július általában az év legmelegebb hónapja, bár gyakran szakítják meg a hőséget heves zivatarok is. Magáról Julius Caesarról nevezték el, aki e hónap 12 napján látta meg a napvilágot, de a népnyelv Szent Jakab havának is nevezi. Két horoszkópja a Rák (június 21-július 22.) és az Oroszlán (július 23-augusztus 22.).

Jeles napok júliusban

Július 1.: Rögtön elsején tartjuk a magyar egészségügy napját vagy Semmelweis-napot. Ezen a napon született Budán az anyák megmentője, Semmelweis Ignác, így 1992 óta az ő születésnapján adnak át több szakmai elismerést is az egészségügyiseknek, és számukra ez egy munkaszüneti nap is. Nem utolsósorban a kormány- és köztisztviselők napja is.

Július 2.: A sportújságírók napja, Móricz Zsigmond születésnapja és Sarlós Nagyboldogasszony is erre a napra esik, utóbbi azért volt fontos egykor, mert ekkor vagy ennek a másnapján kezdtek el aratni.

Július 3.: 2008 óta tartják a Zacskómentes világnapot, mely próbálja felhívni a zacskók környezetszennyező mivoltára. Talán ehhez a naphoz is köthető a „műanyagmentes július-kihívás,” melynek célja, hogy minél kevesebb műanyag holmit használjunk a mindennapokban.

Július 5.: Csontváry Kosztka Tivadar és Zichy Jenő is ezen a napon született. Csontváry autodidakta módon tanult festeni, és csupán 41 éves korában kezdte el, azelőtt gyógyszerészként tengette napjain. Halála után 10 évvel kezdték felfedezni tehetségét, kortársai nem értették meg, sőt egyenesen különcnek tartották. A sárszentmihályi születésű Zichy Jenő a mezőgazdasági és iparfejlesztéssel foglalkozott, ezek mellett pedig a magyarok őstörténetét kutatta Keleten.

Július 6.: A Csók világnapja, mely az Egyesült Királyságból indult, de a pontos dátumát már nem tudni.

Július 7.: A Csokoládé világnapja 2009 óta, de ez az összefoglaló ünnep, hiszen tartják még a fehér-, az étcsokoládé és a tejcsoki napját is az év során.

Július 20.: Az első magyar nyelvű biblia megjelenésének napja. Az első, teljes magyar nyelvre fordított Biblia 1590. július 20-án készült el Vizsolyban, melyet Vizsolyi Bibliának vagy Károlyi/Károli-Bibliának is neveznek fordítója, Károli Gáspár után. Ezen a napon tartjuk A Hold világnapját is, mert az Apollo-11 legénysége ezen a napon szállt le a Holdra, 1969-ben.

Július 27.: Szent Pantaleon halálának napja. Pantaleon kisázsiai orvos és vértanú volt, nevéből eredeztetik Sárpentele és Dunapentele települések nevét is. Fejfájás, szoptatási fájdalmak és jószágvész esetén imádkoztak hozzá.

Júliusi születésnaposok Fejér megyében

1953. július 9. – Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja idén tölti be 67. életévét.

1987. július 23. – Marko Ljubicic, az Alba Fehérvár kosárlabdázója idén tölti be 33. életévét.

1994. július 28. – Boban Nikolov, a Mol Fehérvár FC középpályása júliusban ünnepli a születésnapját, az észak-macedón fiatalember idén lesz 26 éves.

1988. július 21. – Elek Ákos, a Mol Fehérvár FC középpályása szintén júliusi születésű, idén pedig 32. életévét tölti.

1955. július 22. – A székesfehérvári születésű Sashalmi József színész is júliusban született, idén ünnepli 65. születésnapját.

Időjárás

Az idokep.hu előrejelzése szerint ez a július is hőséget és záporokat fog felváltva hozni, átlagosan 30 fokot mutat majd a hőmérőnk nappal és 18 fokot éjszakánként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában