Koronavírus Fejérben

2020.05.16. 07:00

Normalizálódott a gyógyszerkészlet

Az év elején az új előírások szerinti csomagolásra való átállás miatt alakult ki átmeneti gyógyszerhiány. Ezt tovább tetézte a koronavírus megjelenése, ám úgy tűnik, a patikák helyzete végre normalizálódik.

Héjj Vivien

Az év elején már beszámoltunk róla, hogy az új csomagolási előírások, technológiák bevezetése miatt egyes készítmények hosszabb ideig hiánycikkek voltak a patikákban. Ez az állapot valamelyest enyhült, ám a koronavírus miatt kialakult felvásárlási láz újabb nehézségeket hozott: március második felétől példátlan mértékben nőtt a vitaminok, gyógyszerek, gyógyászati kiegészítők utáni kereslet. Az egyik belvárosi patikában egyetlen nap alatt annyi kézfertőtlenítőt értékesítettek, amennyi máskor csak évek alatt fogyott. Az általunk megkérdezett szakemberektől megtudtuk, az előző hónapokhoz képest mostanra jelentősen csökkent a gyógyszertárak forgalma és a készleteket is sikerült feltölteni. Nincs gyógyszerhiány. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fejér megyét is érintette a csomagolások miatti kisebb fennakadás év elején a gyógyszerellátásban, a járványhelyzet pedig tovább fokozta ezt. Megkerestük az egyik gárdonyi patika tulajdonosát, aki lapunknak elmondta, a járvány berobbanását követően a fővárosból is egyre többen keresték fel a vidéki gyógyszertárat.

– A vírus megjelenése után többen váltottak ki egyszerre háromhavi gyógyszeradagot. Sok turista érkezett a településre azért, hogy itt vegyék meg a szükséges készítményeket. Mivel limitált mennyiségű szállítmányt kaptunk, ez átmeneti hiányhoz vezetett. Gyakorlatilag minden gyógyszertípus rohamosan fogyott, legyen szó vérnyomáscsökkentőről vagy szívgyógyszerekről – mondta lapunknak Nagygyőry Szilveszter, az egyik gárdonyi patika tulajdonosa, aki hozzátette, most már minden gyógyszerből annyit kapnak, amennyit rendelnek, ennek ellenére néhány készítmény továbbra is hiánycikknek minősül, ám helyettesítő gyógyszert minden esetben biztosítanak. Nagygyőry úgy látja, a vásárlási láz jelentősen visszaesett, a másfél hónappal ezelőtti adatokhoz viszonyítva körülbelül 40 százalékkal csökkent a patika forgalma.

Az év elején már beszámoltunk róla, hogy az új csomagolási előírások, technológiák bevezetése miatt egyes készítmények hosszabb ideig hiánycikkek voltak a patikákban. Ez az állapot valamelyest enyhült, ám a koronavírus miatt kialakult felvásárlási láz újabb nehézségeket hozott: március második felétől példátlan mértékben nőtt a vitaminok, gyógyszerek, gyógyászati kiegészítők utáni kereslet.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hasonló tapasztalatokról számolt be Schneider Attila szakgyógyszerész is, aki elmondta, az év eleji gyógyszerhiány valamelyest csökkent, ám a járvány újabb átmeneti hiányt eredményezett. Az általános tapasztalat ugyanaz volt: a szokottnál jóval többen váltották ki a háromhavi gyógyszermennyiséget. A nagykereskedések és a patikák sem készültek fel ilyen nagy mennyiségű értékesítésre.

– A felvásárlási roham következtében a nagykereskedők nem tudtak szállítani, és olyan is volt, hogy a számítógépes rendszer összeomlott. ­Március második felében előfordult, hogy nyitás előtt fél órával már álltak a patika ajtajában, és estig nem fogyott el a sor. Legtöbben a vitaminokat, immun­erősítőket keresték, emellett természetesen a szájmaszkokat és a kézfertőtlenítőket vették nagyobb mennyiségben. Volt rá példa, hogy egy nap alatt annyi kézfertőtlenítőt értékesítettünk, ami máskor több évre elegendő volt. Miután rendelni sem tudtunk már, mi magunk készítettük el a fertőtlenítőt, körülbelül száz litert csináltunk, ami szintén elfogyott – tette hozzá kérdésünkre ­Schneider Attila szakgyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke.

A felvásárlási roham végre megszűnt a patikákban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyógyszerkészletek helyzete normalizálódott, esetenként előfordulnak hiánycikkek, ám ezek főként azok a gyógyszerek, amelyek a vírus megjelenése előtt sem voltak forgalomban, így nem a járvány hozadéka a készlethiány. Az általunk megkérdezett patikákban ismét lehet kapni gumikesztyűt, maszkot és kézfertőtlenítőt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában