Koronavírus Fejérben

2020.05.14. 13:38

Fehérvár újra nyit a világra

Lassan a székesfehérvári turizmus is újraéled. Ennek leglátványosabb eleme, hogy hamarosan indul a fehérvári kisvonat, sétálhatunk a Bory-várban és leshetjük az alpakákat az állatsimogatóban, az orchideákat a sóstói túrákon. Ismét mehetünk a Romkertbe, majd a Gorsiumba és a Koronás Parkba, s már reménytelve várhatjuk a nyár érkezésével a strand és a fürdők megnyitását is.

S. Töttő Rita

Minden szépségével újra vár a Bory-vár!

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

„Itt a tavasz, mindjárt nyár, idén vonatoztál már?” – a kérdés nemsokára jogos lesz, merthogy a fehérvári kisvonat hamarosan útnak indul, mondja Zink Ferenc, a belvárosi szerelvény tulajdonosa. A turizmus indulásának egyik első látványos eleme lesz ez, így lassan a kijárási korlátozásban elgémberedett tagjainkat megmozgathatjuk a tavaszi belvárosban. Székesfehérváron újraindul az élet, aki teheti, a szabályok betartásával fogadja már a vendégeket. A város legcukibb kisvonata pedig, ha ezen a hétvégén süt a nap, bizonyosan útnak indul és mindkét nap 10 és 18 óra között óránként fogadja az utasokat Természetesen a szabályok betartásával teszik biztonságossá az utazást:

– Minden második sorba lehet csak ülni, kéretik szájmaszkot használni, s minden utazás végén lefertőtleníti a sofőr a szerelvényeket – sorolja Zink a teendőket. De más lehetőségek is nyitva állnak már, amelyek szabadtéren élvezhetők. Megkerestük a börgöndi Fertőzúg állatsimogatót, ahol Hajdu Sándor elmondta: már teljes kapacitással működnek és az itt élő 240 állat – kecskék, alpakák, emuk, ormányos medvék, szurikáták, csüngőhasú malacok, lovak és még sok egyéb – teljes vértezetben várja a családokat.

Csinosodik a fehérvári kisvonat, hogy biztonsági szabályok betartásával, de újra vihesse a városnézőket útjukon
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sőt, újra nyitva a város legromantikusabb helyszíne, a Bory-vár is, melynek kőbe zárt szerelmes üzenetei, faragott emlékei és tavaszi pompában tobzódó gyönyörű parkja május 5-e óta minden nap 9 és 17 óra között várja a vendégeket. Egyenlőre azonban csak a szabadtéri részek látogathatók, a képtár továbbra is zárva marad. A vendéglátók kérésének azonban tegyünk eleget, akik kérik a mások és a saját egészségünk védelmében maszk, vagy a száj és az orr eltakarására alkalmas textil viselését.

Láthatóan hamarosan a kulturális élet is újraindulhat Székesfehérváron. A Szent István Király Múzeum szabadtéri kiállítóhelyei közül például a Nemzeti Emlékhely május 9-től, a Gorsium Régészeti Park május 16-tól újra látogatható. Persze szabályok a Romkertben is vannak: a kérés, hogy a szabadtéri részben 35 fő, a beltéri egységekben pedig egy látogató tartózkodjon egyidőben. A város legnagyobb játszótere, a Koronás Park is magányos hetek óta, hiszen bezárták a kijárási korlátozás idejére. Jó hír, hogy május 18-ától újból látogatható lesz, persze meghatározott óvintézkedések betartása mellett.

Minden szépségével újra vár a Bory-vár!
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

S noha a jó idő talán még várat magára, azért a város készen áll, ha berobban a nyár: a tervek szerint ugyanis május 30-ával újra nyit a városi strand. Persze mindez időjárásfüggő is, szögezi le Bozai István városgondnok, ezért szurkoljunk, hogy a következő hetekben már melegedjen az idő, süsse a nap azokat a szép új vízi alkalmatosságokat! A felkészülés már megkezdődött. A beltéri wellness, szauna és fürdőzés is sokaknak hiányozhat már Székesfehérváron. A város legrégebbi fürdője, az Árpád-fürdő ugyan most még zárva van, de nagy reményekkel várják az idei nyarat. Elárulhatjuk: nem kell sokat várni már arra, hogy kinyisson: Zsiga Edward létesítményvezető elmondta, hogy a tervek szerint júniusban már szeretnék fogadni a vendégeket. Addig pedig újítanak, renoválnak.

Egyelőre üres, de már készül a látogatók fogadására a városi strand
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Székesfehérvárnak minden adottsága megvan, amely ezekben a hónapokban különösen vonzóvá teheti, a várható belföldi forgalomélénkülést szeretnénk is kihasználni – fogalmaz a Hírlap kérdésére F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy a város szépségei, az újranyitó vendéglátó- és kirándulóhelyek mellett a szállodák is nyitnak legkésőbb május második felében.

– Mindenki törekszik a maximális biztonságra, ebben a Magyar Turisztikai Ügynökség kézikönyvvel segíti a szolgáltatókat, melyben ajánlásokat fogalmaznak meg a szállodák, vendéglátóhelyek és attrakciók számára. A székesfehérvári Tourinform iroda május 18-ától kinyit, a Sóstó Látogatóközpont pedig már erre a hétvégére meghirdette első garantált programját, amelyen a maximum 10 fős csoport számára szerveznek orchidea túrát a természetvédelmi területen. Újdonság, hogy a szakvezetést ezentúl kis létszámú csoportok, családok is igénybe vehetik előzetesen foglalt időpontban. A Tourinform iroda „Nyiss Fehérvárra” kampányában az újranyitó helyekről számol be napi rendszerességgel közösségi oldalán, ezzel szeretné felhívni a figyelmet Székesfehérvár újra látogatható ismert és kevésbé ismert vonzerőire – emelte ki az ügyvezető, milyen lépéseket tesznek a megyeszékhely turizmusának újraindulása kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában