hagyományos légiparádé

2020.02.08. 07:30

A jubileum jegyében tartanak repülőnapot Börgöndön

A repülősök és ejtőernyősök már kijelölték az idei esztendő nevezetes napját, azaz eldőlt, hogy legközelebb mikor rendezi meg a székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület hagyományos légiparádéját a börgöndi légikikötőben. Jubileumi esemény lesz ez, hiszen huszonötödik alkalommal várják a repülés iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat az egykori futárhelikopteres bázisra szeptember 13-án, vasárnap.

Tihanyi Tamás

Ez volt az egyik utolsó tavalyi felszállás Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ebben az évben emlékezünk a második világháború befejezésének 75. évfordulójára, és ezt közösségünk sem felejtette el – mondta Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. Felidézte: a világháború alatt a börgöndi repülőtéren magyar vadászrepülőket képeztek át a német Messerschmitt Me109-es repülőgépek különböző típusai­ra, hogy azt követően pilótáink felvegyék a harcot a híres amerikai P–51-es Mustangokkal és a hazánk légterét ellepő amerikai nehézbombázók százaival. Hatalmas túlerő ellenében voltak kénytelenek vállalni a kilátástalan küzdelmet. – Tavaly szeptemberben nagy sikert arattak a Magyar Honvédség légierejének technikai eszközei, idén is várjuk őket, hogy múltidézésünk jól sikerüljön, mint ahogyan minden bizonnyal eljönnek hozzánk az old timer repülőeszközök is.

Ez volt az egyik utolsó tavalyi felszállás
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A repülőtér infrastruktúrája – a hangárok és a kiszolgáló­épületek sora – azonban már hosszú ideje felújításra, fejlesztésre szorul, ehhez pedig már a nagy állami beruházást megelőzően is a megyeszékhely anyagi támogatására lesz szükség. Egyebek mellett azért is, hogy a következő légi parádé a korábbiakhoz hasonlóan egy remek nap legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában