Könyveket, játékokat, ajándékkosarat vittek

2020.01.30. 07:15

Még szorosabbra fűzte a testvéregyesületi szálakat a csókakői és a kövendi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A hétvégén a csókakői egyesület 9 képviselője a kövendi tűzoltóbálon járt Erdélyben, ahová újabb adományokat is vittek magukkal.

Borsányi Bea

Nyegre Csaba, a kövendi ÖTE vezetője (középen) nemcsak partnereket, hanem barátokat is szerzett a településnek Fotó: PJD

Az 1800-as évek végén alakított kövendi egyesületet a második világháborút követően sorvasztották el, a diktatúrában nem nézték jó szemmel azokat a társaságokat, egyesüléseket, amelyek lehetőséget adtak bármilyen csoportos összejövetelre, szervezkedésre. Ám 2018-ban a falu elérkezettnek látta az időt, hogy felélessze régi önkéntes tűzoltó-egyesületét. A közösségi hálón tettek közzé felhívást olyan támogatókat keresve, akik ebben valamilyen módon segíteni tudnak a színmagyar erdélyi településnek.

Így talált rájuk Weiger Lajos, a csókakői ÖTE elnöke, aki a tagsággal együtt úgy döntött, felkarolják a kövendieket. „Tehetjük mindezt azért, mert nekünk is van egy bőkezű támogatónk, a luxemburgi Larochette település, ahonnan rendszeresen kapunk minőségi tűzoltó felszereléseket, ruházatot.

Nyegre Csaba, a kövendi ÖTE vezetője (középen) nemcsak partnereket, hanem barátokat is szerzett a településnek Fotó: PJD

Az idejuttatott adomány azonban jóval többet tartalmaz, mint amennyire nekünk valóban szükségünk van, ezért arra gondoltunk, a felszerelés egy részét jótékonyan mi is továbbadjuk. Kövenden kívül van még két tűzoltó egyesület, a Balaton-felvidéki Köveskálon és a kárpátaljai Mezővárin, amelyeket hasonló módon támogatunk”, mondta az elnök, akitől azt is megtudtuk, a bő egyéves kapcsolat ideje alatt most jártak harmadszor Kövenden, ahová ezúttal sem mentek üres kézzel: könyveket és játékokat vittek a helyi magyar általános iskolába. A kultúrházban tartott tűzoltóbál egyébként a falu egyik nagy rendezvénye, a 600 lelkes falu mintegy kétharmada vett részt a bálon. A tombolából és az árverésből – amelyre a csókakőiek egy hatalmas ajándékkosarat ajánlottak fel – befolyt bevételt a helyi tűzoltó egyesület kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában