Hármas társulás

2020.01.24. 07:35

Feladatfinanszírozásban részesülnek a kőszárhegyiek

A Fejér Megyei Kormányhivatal január elsejétől a kőszárhegyi önkormányzat munkaszervezeti feladatainak ellátására a Jenői Közös Önkormányzati Hivatalt jelölte ki.

V. Varga József

Borján Péter nyilatkozott az új társulásról

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Jogszabály írja elő, hogy a 2000 főnél kevesebb lakosú települések nem tarthatnak fenn önálló polgármesteri hivatalt, a feladatellátást közös önkormányzati hivatal (korábban körjegyzőség) fenntartásával kell megoldaniuk – tájékoztatta lapunkat Borján Péter kőszárhegyi polgármester.

Az elmúlt időszakban a kőszárhegyi hivatal az Úrhidai Közös Önkormányzati Hivatal kirendeltségeként működött. A társulást Úrhida, Nádasdladány, Kőszárhegy és Sárkeszi községek működtették, székhelye Úrhida volt. Ezt megelőzően a falu Mezőszent­györggyel társulva működtette a közös hivatalt, amit azonban a Polgárdi járás megszűnésekor jogszabályi előírás miatt meg kellett szüntetni.

A közös önkormányzati hivatal működtetéséhez a társult önkor­mányzatok feladatfinanszírozást kapnak, melynek összege a társult önkormányzatok számától és az összegzett lakosságszámtól függ. A feladatra kapott finanszírozást más feladatra nem használhatják fel a helyhatóságok, ugyanakkor a központilag nem fedezett részt más forrásból ki kell pótolniuk. A különbözet egy-egy településre nézve több millió plusz forintot jelenthet évente. Három község társulása lényegesen magasabb támogatásban részesül, mint kettő vagy négy községé.

Borján Péter nyilatkozott az új társulásról
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Településünknek az új társulásba lépés megszervezéséhez, a jogszabályban rögzített határidőig igen rövid idő állt rendelkezésére. A vizsgált lehetőségek közül a rendelkezésre álló információk alapján képviselő-testületünk egyik alternatíva mellett sem hozott többségi döntést, ezért a jogszabályban előírt hatáskörében eljárva a Fejér Megyei Kormányhivatal pótolta a megállapodást, és a Jenő és Füle község által fenntartott társulást jelölte ki Kőszárhegy hivatali feladatainak ellátására – mondta el a polgármester.

– A jegyzői feladatokat Kávássyné Tóth Helga látja el, a kőszárhegyi kirendeltségen, vagyis a „hivatalban” továbbra is Durmics Edina és Pfiffer Andrea várja a lakosokat, a székhelyen pedig Óber Ferencné segíti munkánkat – tette hozzá Borján Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában