Fehérváron

2019.12.16. 07:15

Légcsavaros hajóval, illetve drónokkal végeztek mentési gyakorlatot a Csónakázó-tónál

Látványos vízből mentési gyakorlat színhelye volt vasárnap délben a fehérvári Csónakázó-tó.

Sági Zoltán

Ódor Péter tűzoltó jóvoltából életszerűbb volt a vasárnapi fehérvári szimuláció

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők Alapítvány (VSKA) által szervezett akcióra a Drónpilóták Országos Egyesületének (DOE) és a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének (MNME) részvételével került sor. A VSKA elnöke, Balogh Lajos vezette csapat a déli 12 órakor megkezdett szimulációs gyakorlatok során Ódor Péter fehérvári tűzoltó törzsőrmester jóvoltából eleven közreműködőn gyakorolhatta a 4-5 fokos vízből történő mentést.

Mint Máthé Gergő, az MNME és Pál Károly, a DOE vezetői elmondták, egy vízből mentési akció során a speciális funkciókkal bevethető drónok komoly támogatást jelentenek. A gépek különféle szenzorokkal rendelkezhetnek a közismert videokamerás képtovábbításon kívül. A szonikus szenzorokkal például a bajba került személy távolságát, a termokamerákkal pedig a testhőmérsékletét is távolról érzékelhetik.

Ódor Péter tűzoltó jóvoltából életszerűbb volt a vasárnapi fehérvári szimuláció

Amint a neoprén ruhába öltözött Ódor Péter elfoglalta a helyét a Csónakázó-tó fagyos vizében, elsőként a drónpilóták lendültek akcióba.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy kioldó szerkezet (releaser) segítségével önfelfújó mentőmellényt dobtak a célszemély mellé, majd a VSKA mentőhajója navigált oda, hogy szakszerűen a fedélzetére emelje a bajba kerültet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában