Számos ötletük van

2019.11.17. 07:20

Rendhagyó természetismeret-órát tartottak Ráckeresztúron

A községi könyvtár szervezésében interaktív ismeretterjesztő előadáson vehettek részt a harmadik, negyedik, ötödik osztályos diákok. Hajdu Zsanett biológus, gyógynövénykutató a veszélyeztetett állatfajokról beszélgetett a gyerekekkel.

Gajdó Ágnes

A fotó a rendhagyó természetismeret-órán készült Fotó: a szerző

Rendhagyó természetismeret-órára gyűlt össze három évfolyam és az őket tanító pedagógusok. A Bolíviát megjárt fiatal kutató hamar megtalálta a közös hangot a hallgatósággal. Hajdu Zsanett előadásában mesélt nagy álmáról, arról, hogy indiánok között kutathassa a gyógynövényeket. Célja megvalósulása érdekében mindössze huszonegy évesen, nyelvtudás nélkül vágott neki a világnak két barátjával. Bolíviában megismerkedett a meszticek, a chiquitano és a guarasug’we indiánok mindennapjaival, s önkéntes munka keretében teknősöket mentett. A következő évben már az indiánok hiedelmeit, szokásait, gyógynövényhasználatát tanulmányozta. Eljutott La Pazba is, ahol a kulináris élvezetek mellett megtapasztalta, milyen különleges is ott a karácsony. Élményeit könyvben örökítette meg, melyet ekképp ajánlott a könyvtárlátogatók figyelmébe: „A ráckeresztúri könyvtár Olvasóinak szeretettel és inspirációul legszebb álmaik megvalósításához!”

A fotó a rendhagyó természetismeret-órán készült Fotó: a szerző

A gyerekeknek szóló elő-adás elsősorban a veszélyeztetett állatfajokról szólt, de Zsanett az óceánokban felhalmozódott szemétszigetekről is beszélt, képekkel illusztrálva mondanivalóját.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2050-re több szemét lehet az óceánokban, mint hal. Hogyan lehet tenni ez ellen? – kérdezte, s a kisdiákok számos okos, ötletes válasszal álltak elő. A leglelkesebbek a látottak és hallottak alapján azonnal útra kelnének, s örömmel vennének részt például teknősmentő akcióban. A negyedikes Krisztián pedig elhatározta, hogy ő bizony biológus lesz, s tevékenyen tesz majd bolygónk megmentéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában