összesen kétszázharminc ember mérte össze tudását

2019.10.07. 17:50

Vetélkedtek az önkéntes mentőszervezetek

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes mentőszervezetek első országos szakmai vetélkedőjét, amelynek október 5-én Salgótarján adott otthont. A rendezvényen a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjaként a bicskei és a martonvásári önkéntes tűzoltók vettek részt.

Katasztrófavédelem

Fotó: bicskei önkormányzati tűzoltóság

Az önkéntes mentőszervezetek jelentősége abban rejlik, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerveket erőtöbbszörözéssel támogatják – mondta a verseny megnyitóján dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője. Kiemelte az elmúlt időszak természeti katasztrófái közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Csongrád megyét ért viharkárokat, amelyek felszámolásában az ország távoli megyéiből és a fővárosból érkező mentőszervezetek is részt vettek.

A versenyen az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból érkezett önkéntes mentőszervezetek versenycsapatai – negyvenöt szervezet képviseletében összesen kétszázharminc ember – mérték össze tudásukat, felkészültségüket. A versenyszámok a hazánkban előforduló katasztrófatípusokra épültek, az egyes feladatok témáját a viharkárok, az árvízi védekezés, az életmentés és a katasztrófák következményeinek felszámolása adta. A mentőcsapatoknak a Tó-strand körül kialakított akadálypályán kellett időre végigmenniük és teljesíteniük a tíz állomásból álló feladatsort. Üzembe kellett helyezniük például egy zagyszivattyút és egy tartályt vízszivattyúzással időre meg kellett tölteniük. Egy másik állomásnál a buzgárok (gát mögött feltörő fakadóvizek) elleni védekezést gyakorolták. Különösen látványos feladat volt az, amelyben egy épületben rekedt bajtársukat jelképező bábut kellett kötéltechnikai eszközökkel kimenteniük a versenyzőknek.

Az egész napos versenyt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese zárta. Mint mondta, ami 2012-ben egy nagy álomként indult, az mára beérett: a mentőszervezetek munkáját mostanra a professzionalizmus jellemzi, ő maga is nap mint nap találkozik azzal, hogy a hivatásos egységek mellett önkéntes szervezetek vesznek részt a káresetek felszámolásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában