Entente Florale Europe

2019.09.03. 14:15

Virágos sikereink – Több Fejér megyei települést is elismertek

Vannak, akik rutinos résztvevői a megmérettetésnek, míg mások újonnan csatlakoznak, csatlakoztak a hazai s majdan remélhetőleg az európai vetélkedésbe. Ez a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny.

Szanyi-Nagy Judit

A Székesfehérvárnak járó Az év települése díjat Bozai István ügyvezető igazgató (j) vette át Fotó: MTÜ

Kiváló motiváció az imént nevén nevezett „próbatétel”, hiszen hiába kap „csupán” résztvevői oklevelet egy-egy település az eredményhirdetéskor, a virágosított parkok, a nagyobb zöldfelület, a rendezettebb környezet az adott városban vagy faluban élők jobb közérzetét a verseny lezárultát követően is garantálja. Díjazás ide, díjazás oda. Ezért sem kell hát szomorkodniuk azoknak, akik külön elismeréssel nem tértek haza az ezúttal Tatabányán megrendezett díjátadóról.

A versenyről tudni érdemes, hogy a szervezők az eddigiektől eltérően már nemcsak országosan, de regionálisan is értékelik a pályázott városokat és falvakat. A területi felosztást tekintve Fejér mellé Komárom-Esztergom és Veszprém megye került, így fordulhatott elő, hogy a „hazai” eredményeket is Tatabányán ismerhette meg a nagyérdemű. Ott azonban volt oka büszkélkedni a Fejér megyei kilátogatóknak!

A Székesfehérvárnak járó Az év települése díjat Bozai István ügyvezető igazgató (j) vette át
Fotó: MTÜ

A három megyéből pályázott városok közül Székesfehérvár hozta el az első helyet, s ezzel együtt Az év települése regionális díjat, valamint a legvirágosabb város címet is. A Belügyminisztérium által felajánlott Virágos Önkormányzatért különdíjat a falvak kategóriában Pákozd érdemelte ki. Nagyvenyim SZB elnöki, míg Alap szponzorációs díjat vehetett át. A Magyar Tájépítészek Szövetségének díját Rácalmás nyerte el, a Virágos Vidék Díjjal pedig – amely az Agrárminisztérium díja falu kategóriában – Sukoró büszkélkedhet. Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) is kiadta saját díját falu kategóriában: a Kertörökség Díj Fehérvárcsurgóra került.

A fődíjasokat a nyertes települések közül választja ki a szakértő zsűri, a döntést idén októberben jelentik be Budapesten. A végső győztes hazai falu és város idén is képviselheti az országot a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen – tavaly város kategóriában Veszprém, falu kategóriában Lajoskomárom mérettette meg magát nemzetközileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában