Az érzékelés ötszöge

2019.09.27. 07:05

Több a helyi érték Sárkeresztesen: nyit a park!

Egy pályázat, több támogató és sok társadalmi munka segítségével elkészült az Öt Érzék Park a település óvodájával szemben.

Palocsai Jenő

Öt érzék parkot építettek az elmúlt hetekben a Székesfehérvárral szomszédos településen. A munkálatokban húsz fő kétnapi társadalmi munkát vállalva ültetett el saját kezűleg ezerkétszáz tő levendulát és nyolc facsemetét. A park célja az, hogy bemutassa a föld, a víz, a levegő, az élővilág és a települési környezet fontosságát és szépségeit. Az ötszög alakú létesítményt vasárnap délután adják át hivatalosan. Fotó: Rideg Ferenc

Az ötszög alakú kert közel 1,5 millió forintba került. A magyar olajipari cég 500, a helyi önkormányzat és vezetője, Krähling János 400 ezerrel támogatja az építést, míg a Sárkeresztesért Egyesület 300 ezer forinttal járult az építéshez. A pénz nem lett volna elegendő, ha mintegy húsz lelkes segítő fel nem ajánlja kétnapi társadalmi munkáját a nemes célért.

A munkálatokban húsz fő kétnapi társadalmi munkát vállalva ültetett el saját kezűleg ezerkétszáz tő levendulát és nyolc facsemetét. A park célja az, hogy bemutassa a föld, a víz, a levegő, az élővilág és a települési környezet fontosságát és szépségeit. Az ötszög alakú létesítményt vasárnap délután adják át hivatalosan.
Fotó: Rideg Ferenc

Jelentős földmunkákkal kezdődött az új terület tervek szerinti kialakítása. Az eltávolított talaj helyére először geotextília került, majd a 700 négyzetméteres oktogon felületének több mint felét mulccsal takarták. A 450 négyzetméterre 18 köbméter aprítékot szórtak.

A park a környezetvédelem öt területét mutatja be sajátos módon. A föld, a víz, a levegő, az élővilág és a települési környezet témakörével, illetve ezek megóvásával foglalkozik. Az öt érzékszerven, vagyis a szemen, a fülön, a bőrön, az orron és a nyelven keresztül mutatja be a felsorolt témaköröket az installáció.

– A parkban olyan ősi magyar fákat is ültettünk, mint a dió vagy a berkenye, de a leglátványosabb mégis az 1200 tő levendula, melyek hatalmas illatfelhővel köszönik majd meg az ültetést és a gondoskodást – mondta el kérdésünkre Gyovai László, a Sárkeresztesért Egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában