nagyon hamar népszerű lett

2019.08.06. 07:25

Aratóünnepet tartottak Iváncsán

Hetedik alkalommal ünnepelték meg az aratókat és az aratás befejezését a településen.

FMH

Az ünneplők tánccal, énekkel vonultak végig a falun Fotó: Gránicz Gyula

Mint Csuti Hédi fő szervezőtől megtudtuk, az immár hagyományos felvonulás és az esti aratóbál ötlete 2013-ban civil kezdeményezés alapján született meg, de nagyon hamar népszerű lett a település lakói között. A rendezvényre általában már hónapokkal korábban megkezdődik a készülődés, a helyi agrárvállalkozók pedig minden évben szívesen bocsátják rendelkezésre gépparkjukat a felvonulásra, de nem maradhatnak el fogatok és a lovasok sem. Évről évre egyre többen jönnek gépekkel, de a táncosok száma is egyre gyarapszik. A kialakult szokás szerint a faluháztól indulva a résztvevők végigénekelik és -táncolják a település utcáit, ahol az ott lakók kapujukban finom falatokkal kínálják őket – de a táncosok szomjúsága sem marad „kezeletlen”.

Az ünneplők tánccal, énekkel vonultak végig a falun Fotó: Gránicz Gyula

Nem volt ez az idén sem másképp, sőt: mára az esemény túlnőtt Iváncsa határain. Sokan jöttek a felvonulásra távolabbi településekről is. Fehér blúzban, kékfestő szoknyában a lányok-asszonyok többsége, és fehér ingben, fekete lajbiban és ünneplő, sötét nadrágban a férfiak. Az időjárás egy kisebb záportól eltekintve kegyeibe fogadta az ünneplőket, akik minden eddiginél többen voltak.

A polgármesteri köszöntő után elinduló felvonulókhoz sokan csatlakoztak a nézelődők, a falubeliek közül is, hogy hozzácsapódjanak azokhoz, akik közös tánccal, énekkel ünnepelték az aratókat, az aratást és annak befejezését. Csuti Hédi elmondta: a szervezők számára az idei év újra bizonyosságot adott róla: az Iváncsaiak várják és magukénak érzik ezt az ünnepet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában