a tizenkettedik csoda

2019.08.27. 08:00

A megye 7 csodája: Kiégett legelőből vad élet

A Pákozd és Sukoró között elterülő, 96 hektáros terület a Mészeg-hegy Sukoró felé eső oldalában található – ez a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark. Nevéből is érezhető: a növények és az állatok szerelmesei egyaránt megcsodálhatják rajongásuk tárgyát a helyszínen.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Archív

Az 1990-ben megnyílt arborétumban mintegy 250 fa- és cserjefaj található, főként az apró vetővirág, az apró nőszirom és a fekete kökörcsin érzi magát itt otthon. A terület érdekessége, hogy mivel a gránit alapkőzeten igen sekély termőtalaj található, a fás szárú növények gyakorlatilag tíz méternél magasabbra nem képesek megnőni.

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A madarak közül kiemelkedő a darázsölyv és a kabasólyom jelenléte, de a vadasparkban, a madárröpdékben, illetve a Vízi világ megfigyelőponton további állatok is szemrevételezhetők. Ilyen a gímszarvas, dámvad, vaddisznó, muflon, de emu, fácán, páva, gerle és vadpulyka is lakik ezen a helyszínen.

A mai arborétum területén korábban kopár, kiégett legelők voltak – derül ki a Vadex Mezőföldi Zrt. honlapjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában