Színes szálakkal szőni

2019.07.09. 15:30

A szövés teljes munkafolyamatát leshetik el az Aranygyapjú szövőtábor résztvevői

A vászonszövés, a nemezelés, a szalagszövés is téma a Kézművesek Házában zajló Aranygyapjú szövőtáborban.

Bokros Judit

A szövés teljes munkafolyamatát leshetik el az Aranygyapjú szövőtábor résztvevői Fotó: Nagy Norbert

Hétfőn délelőtt nagy örömmel kezdtek neki a hölgyek a szövésnek, illetve az azt megelőző munkálatoknak. Az egyik szobában éppen egy gyapjúkártoló mellett ügyködtek többen. Itt találtuk meg a táborvezetőt, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnökét, Szenczi Jánosnét, aki rögtön felvilágosított a munkafolyamatról.

– A kártolás során szálaira szedjük a különböző színű gyapjút, így a szálak szép egyenesek, rendezettek lesznek. Miután a gyapjút leveszik a dobról, következhet a fonás kéziorsóval vagy rokkával, hogy színes, színátmenetes fonalat kapjunk. Ebből szövi meg aztán mindenki a hét során a maga szőttesét. Készülhetnek kis táskák, tolltartók, egyebek – tudtuk meg.

A szövés teljes munkafolyamatát leshetik el az Aranygyapjú szövőtábor résztvevői Fotó: Nagy Norbert

A tábornak tizenöt állandó résztvevője van, köztük teljesen kezdők is.

Az elnök elmesélte még: az egyesület indult egy új-zélandi pályázaton, amelyen a négy legjobb közé jutva nyertek egy merev nyüstös szövőalkalmatosságot, egy kártolót és egy orsót. Ezért most a tábor résztvevői két megtervezett mintát kötelezően megszőnek, majd a darabokat összevarrják, s elküldik Új-Zélandra, ezzel köszönve meg a tárgyi támogatást. Ősszel pedig szerepelhetnek egy nemzetközi újságban mint a pályázat eredményes résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában