Fejlődik a település

2019.07.11. 07:30

A jól végzett munka közben repült az idő Nagyvelegen

Kicsi falu, ezért jelentősebb fejlesztéseket kizárólag önerőből nem tud megoldani. De többször sikeresen pályáztak, hogy a fejlődés ne lassuljon.

Palocsai Jenő

A Perczel Mór utca felújítása 18 millióból készült el

Fotó: önkormányzat

Az elmúlt ciklus első évében önerőből újíttattuk fel az óvoda-bölcsőde utcafronti tető részét és esőcsatornáját. A pályázati kiírásokban a tetőfelújítás akkoriban nem támogatott költség, de meg kellett lépni, mert nem akartuk, hogy a pályázatból telepített napelemek évtizedes tetőre kerüljenek, kezdte a visszaemlékezést Szloboda Istvánné a település polgármestere. A több mint 15 millió forintos beruházás ötszázalékos önrésze már meg is térült, hiszen az áramszolgáltató a többlettermelést kifizeti. Ugyanebben az évben faültetési akció is volt a faluban, melynek keretében 300 gyümölcs, illetve díszfa került az utcákra.

Nyolc éve a szennyvíztisztító megépítésére és a település 70 százalékának csatornázására került sor, egy 276 milliós EU-s támogatásnak köszönhetően. A fennmaradó 30 százalék csatornázására korábban nem találtak megfelelő pályázatot, így önerőből csatornáztak egy-egy utcát. Tavaly nyárra az 50 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően a fennmaradó 52 bekötés is megtörtént.

Az óvoda-bölcsőde komplex felújítása 2016-ban kezdődött
Fotó: önkormányzat

Az óvoda-bölcsőde komplex felújítása 2016-ban indult. Nagy szükség volt erre a beruházásra, az állagmegóvásán túl, hogy az örvendetesen szép számú óvodások és a bölcsődébe „igyekvő” picik számára, a mai kornak megfelelő körülményeket biztosítsanak.

Végül siker koronázta törekvéseiket 2017. júliusában, ugyanis 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, 2018. szeptembertől már a megújult épületben folytatódhatott.

A bölcsőde felújításból új mini-bölcsőde építés lett. A régi burkolat bontása alatt kiderült, hogy alap nélküli az épület, emellett húzódik alatta egy eddig ismeretlen borospince és a gerendák sincsenek megfelelő állapotban, emiatt nem volt érdemes felújítani. A mini bölcsőde építésének munkálatai még napjainkban is folynak.

A Perczel Mór utca felújítása 18 millióból készült el
Fotó: önkormányzat

Idén megkezdődött a Füzes utca végénél kezdődő külterületi út építése, így a gidres-gödrös sártenger helyett stabil, szilárd úton közelíthetik meg földjeiket a gazdák.

A Perczel Mór utcát is most újították fel, mintegy 18 millió forintért, melyből hárommillió önerő. A belvízelvezetést, aszfaltozást magába foglaló projekt átadására napokon belül sor kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában