Nem ellenségek

2019.06.03. 07:35

Több elesett katona is Dégen nyugszik

Megközelítőleg harminc éve már, hogy Dégen három helyszínen is megemlékeznek a településen elesett katonákról.

Szanyi-Nagy Judit

A német katonai emlékmű a Festetics-kastély parkjában áll. Itt zászlófelvonással, díszőrséggel, beszédekkel, a szeretet alkotta körrel és himnuszokkal emlékeztek a résztvevők Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A június eleji Hősök-napi ünnepségen évről évre megjelennek a bajtársak, hozzátartozók és az egyes hagyományőrző szervezetek képviselői azért, hogy tisztességgel, méltósággal megemlékezhessenek halottaikról. A háború ugyanis a községet sem kerülte el, számos magyar, szovjet és német katona halt meg a térségben a harcok idején.

A második világháború emlékezete

– A Dégen és környékén elesett katonák végső nyughelye községünkben található. A német katonákat a Festetics-kastély parkjában temették el; a kastély a háború alatt német katonai kórházként üzemelt. A hazájukért harcoló dégi katonáknak a református templom kertjében épült emlékhely – mondta köszöntőjében Gárdonyi Sándorné polgármester, hangsúlyozva: a múltba tekintve már úgy érezzük, az elesett katonák többé nem ellenségek.

Az eltelt csaknem három évtized alatt szorossá vált a kapcsolat a Dégre látogató osztrák, német, orosz és magyar képviselők között. Ezért is fájó, amikor a soron következő évben újabb nevekkel bővül a búcsúbeszéd, s az adott emlékmű talapzatához már csak egy fénykép kerül.

A német katonai emlékmű a Festetics-kastély parkjában áll. Itt zászlófelvonással, díszőrséggel, beszédekkel, a szeretet alkotta körrel és himnuszokkal emlékeztek a résztvevők Fotó: Szanyi-Nagy Judit/Fejér Megyei Hírlap

– Nem zsákmányért vonultak ki, a hajtóerő nem a nyereség volt. Hadba vonulniuk kellett – s ment: apa, fiú, testvér. Most pedig elkaparva, elsüllyedve nyugszanak, távol, nyughelyük tömegsír vagy a tenger mélye valahol – kötötte össze a múltat és a jelent dísz-

beszédében a 95. életévében járó Herbert Bellschan von Mildenburg.

Az idén a III. páncéloshadtest emléktáblájával bővített német katonai, a szovjet és a második világháborús községi emlékműveken túl a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a településközpontban álló 1956-os emlékműnél is. A megjelentek a múltba révedést követően megélték a jelent: a színházteremben ebéd és a Boróka néptánccsoport bemutatója várta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában