Méltónak találták őket

2019.06.25. 14:00

Négy áldozópapot és egy diakónust szenteltek föl Fehérváron

Jóval több mint félezer hívő, családtagok és érdeklődők töltötték meg hétfőn délelőtt a Prohászka Emléktemplomot, ahol az egyházi rend 2. és 3. fokozatát szolgáltatták ki.

Sági Zoltán

Békecsókkal, öleléssel zárult a hétfőn tartott papszentelés Fotó: Nagy Norbert

Azok után, hogy a megelőző 3 évben sorra egyetlen áldozópapot szenteltek, idén négy fiatalt is áldozópapi ornátusba öltöztettek. Mint ismeretes: a papszentelést a székesfehérvári egyházmegyében hagyományosan Keresztelő Szent János születésének ünnepén tartják. A polgári naptárak szerint az e napon ünnepelt Iván a János szláv névváltozata, Szent Iván ünnepe így Keresztelő Szent Jánoséval azonos.

Amit olvastok, azt higgyétek és tanítsátok. Amit tanítotok, azt kövessétek

A hétfői szertartás során az egyházi rend 3. fokozatára, szerpappá, vagyis diakónussá Győri Balázs Istvánt szentelték fel, 2. fokozatára, azaz áldozópappá pedig Sisa István Lénárd, Lindmayer Miklós, Mészáros Barnabás és Mitrovics Zsolt diakónusokat. A fölszentelés hat fokozatból álló szertartása a megjelentek nagy érdeklődése mellett zajlott. Elsőként a jelöltek kiválasztása történt meg, amelynek végén a jelöltekért felelős pap Spányi Antal megyés püspök kérdésére megerősítette: a kiválasztottak méltók a hivatásra.

A szentelés része a békecsók a püspökkel Fotó: Nagy Norbert

Másodikként a püspöki szentbeszéd következett, ebben az egyházfő így szólt a jelöltekhez: – Abban a templomban történik a ti szentelésetek, amelyben Magyarország apostola és tanítója, Prohászka püspök nyugszik. Aki a teljes odaadottságában megmaradt akkor is, amikor éppen az egyház volt számára a kereszt. – Szavait a cölibátust vállaló diakónusjelölthöz intézve, egyebek mellett azt mondta: – A nőtlenség a lelkipásztori szeretet jele és ösztönzője – Az áldozópapi jelölteket a szent tanítói hivatal fontosságára is emlékeztette: – Elmélkedjetek az Úr törvényén. Úgy foglalkozzatok vele, hogy amit olvastok, azt higgyétek, amit hisztek, tanítsátok, és amit tanítotok, azt kövessétek.

Az egyházmegye papjai kézrátétellel fogadták maguk közé fiatal paptársaikat Fotó: Nagy Norbert

A homíliát követő harmadik részben a jelöltek ígéretei és az engedelmességi fogadalmak hangzottak el. Negyedjére, a Mindenszentek litániája alatt, a jelöltek az oltár előtt arcra borulva imádkoztak. Ötödjére következett a kézrátétel – előbb a püspöké, majd a paptársaké – és a felszentelő ima. Zárásként, hatodjára lezajlottak a megvilágító szertartások: a beöltöztetés, a kéz megkenése szent olajjal, a paténa és a kehely átnyújtása ostyával, borral, vízzel – végezetül pedig a békecsók a püspökkel és a paptársakkal.

 

Az egyházmegye ünneplő papjai a tegnapi szentmisében adtak hálát a 65 éve szentelt, rubinmisés Makó Dávidért, a 60 éve szentelt, gyémántmisés Harangozó Imréért és az 50 éve szentelt, aranymisés Záborszky Kálmánért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában