Azonos esélyekkel a vidéki intézményekből is

2019.06.07. 11:30

Nagyszabású, százmilliárdos iskolafelújítási program folyik Válon

A Vajda János Általános Iskolában szóltak az utóbbi 30 év legnagyobb iskolafejlesztési programjáról a tanévzárás előtt. Rétvári Bence államtitkár az esélyegyenlőség megteremtését hangsúlyozta elérendő célként.

Zsohár Melinda

Rétvári Bence (k) nemcsak az épületek felújításáról, a pedagóguspálya vonzóbbá tételéről is szólt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Azonos eséllyel induljon minden gyermek, bárhol is járjon az általános iskolába – hangsúlyozta a célt Rétvári Bence, az EMMI államtitkára a váli iskolában tartott iskolafelújítási programzárón. Bechtold Tamás váli polgármester köszöntötte az államtitkárt, Tessely Zoltán, Varga Gábor Fejér megyei országgyűlési képviselőket, Galambos Dénes miniszterelnöki biztost és Szilágyiné Németh Saroltát, az iskola fenntartójának, a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak az igazgatóját a meghívottak között.

Rétvári Bence (középen) nemcsak az épületek felújításáról, a pedagóguspálya vonzóbbá tételéről is szólt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A polgármester elmondta, több településhez hasonlóan Vál is nagy adóssággal küzdött 2010-ben. A kormány rendezte az önkormányzatok adósságát, majd a tankerületi központok felállításával az iskolák működtetése is kikerült az önkormányzat feladatköréből, ám ez nem jelenti a szerves kapcsolat megszakadását – foglalta össze a polgármester a történteket. Vál nem öregszik, a kétezerötszáz lelkes településen évente huszonöt-harminc gyermek születik, s ennek köszönhetően mindig indulhat újabb óvodai csoport és iskolai osztály, s ez bizakodással tölti el a település lakóit, mondta Bechtold Tamás.

Az egyetlen hátrány, hogy nem vehetik igénybe a falusi csokot, ám ezt pótolják a pályázatokkal, s az egyéb támogatásokkal. A Mészáros Alapítvány által létrehozott ösztöndíj-támogatásban évente a Váli-völgyben a legtöbb általános és középiskolás, valamint felsőoktatásban tanuló diák éppen Válból kerül ki, tette hozzá a településvezető. Az idézőjelben értendő „kisebb”, 100-150 milliós fejlesztéseket végrehajtották, a községben valamennyi önkormányzati intézmény energetikai korszerűsítése megtörtént. A székesfehérvári püspökség 600 millió forinttal támogatja a katolikus templom renoválását, adott rövid tájékoztatást egyebekről.

Klebelsberg-ösztöndíjprogram

Az államtitkár elmondta: ebben a tankerületben 713 millió forintot költöttek eddig nyolc iskolára, s az elmúlt harminc év után a legnagyobb iskolafelújítási program indult el mintegy 110 milliárd forintos eu-s, s 46 milliárdos nemzeti forrásból. Az épületek, eszközök mellett a pedagógusképzésre, a pálya vonzóbbá tételére is áldoz a kormányzat. Egy ideje több leendő pedagógus lép a pályára, mint a nyugdíjba vonulók száma, a Klebelsberg-ösztöndíjprogram és a pedagógus életpályamodell vonzza a fiatalokat az oktató-nevelő munka irányába. Szilágyiné Németh Sarolta igazgató felsorolta a nyolc dunaújvárosi tankerülethez tartozó iskolát, amelyek támogatásban részesültek: Vál, Baracska, Sárkeresztes, Ercsi, Sárszentmiklós és Nagylók, Nagyvenyim, Mezőfalva és Martonvásár jutott különböző összegekhez a pályázatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában