legyen még virágosabb a város!

2019.05.24. 07:10

Muskátlival Kanadáig – Székesfehérvár elindul a „Virágzó Közösségek” nemzetközi versenyen

Kanada magyarországi nagykövete, Isabelle Poupart volt a koronázóváros vendége annak apropóján, hogy Székesfehérvár elindul a 25 éves „Virágzó Közösségek” (Communities in Bloom) elnevezésű, kanadai alapítású nemzetközi versenyen. A nagykövetet Cser-Palkovics András polgármester és virágos kedvű munkatársai fogadták Fehérváron.

Majer Tamás

A látszat csal, a város lepte meg virággal a nagykövetet, nem fordítva. A piros-kék szalag is árulkodó Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Hiszen tudjuk, a városban évek óta jól folyó program a Virágosabb, zöldebb Székesfehérvárért program, amelyben intézmények és magánszemélyek is ingyen juthatnak elültetendő virágokhoz. Közös tájékoztatót tartottak a felek. Cser-Palkovics András kiemelte, Székesfehérvár az első magyar település, amely a nagyváros kategóriában indulhat a kanadaiak versenyén. Úgy véli, ez visszaigazolja az önkormányzat, illetve a fehérvári kertészkedvű közösség elmúlt évekbeli zöldtörekvéseit; a ligetek és parkok létesítését, s példának okáért a Sóstó fejlesztését.

A látszat csal, a város lepte meg virággal a nagykövetet, nem fordítva. A piros-kék szalag is árulkodó
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András nagy számokat is hozott: idén eddig 325 ezer virágot ültettek ki a Városgondnokság munkatársai, akik eközben 3,7 millió négyzetméter zöldfelületet gondoznak. Fehérvár az Under2 mozgalomhoz csatlakozva vállalta, hogy a következő években is növeli a zöld felületeinek mennyiségét.

– Fehérvárnak erős a gazdasága, tehát – mondjuk ki – terheljük a környezetünket. Ezért fontos, hogy a klíma védelme is megjelenjen a város erőfeszítései között – emelte ki a polgármester.

Isabelle Poupart nagykövet magyarul köszönt be, majd angolul méltatta Székesfehérvár gazdaságát, kultúráját, történelmét. Üdvözölte Fehérvár részvételét a versenyben, amelynek célja, hogy a közterületek szépítésével növelje az emberek környezettudatosságát.

Bocsi Andreától, a verseny európai és magyarországi képviselőjétől tudjuk, június 6-7-én látogat a városba egy kétfős zsűri.

Cser-Palkovics András kéri a város polgárait, intézményeit: csatlakozzanak, segítsenek be újabb virágültetésekkel! A következő hetekben legyen még virágosabb a város! A szakemberek muskátlik ültetését javasolják.

A verseny nagyvárosi kategóriájában 6 város indult. Kanadai, amerikai és brit városokkal vív Fehérvár. Szeptemberben lesz a díjátadó – a nagy vízen túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában