Fontos szempont volt az aktivitás

2019.05.30. 08:30

Méhekkel teli nyertes kiskertet láthatunk a Zichy ligetben

Még egy hétig láthatók azok a mesés kiskertek, amelyeket a minap óvodás csoportok készítettek a Zichy ligetben, egy versenyre.

Bokros Judit

Az óvodások örömmel szálltak be a munkába

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A pavilon környékén, alkalmi virágágyásokban születtek meg a hangulatosabbnál hangulatosabb alkotások, amelyeket egy-egy mese inspirált. Az önkormányzat által másodszor meghirdetett Mesés kiskertek versenyre 23 fehérvári óvoda jelentkezett egy-egy csoporttal, s az volt a feladatuk, hogy minél fantáziadúsabb beültetéseket hozzanak létre, mintegy illusztrálva az általuk választott mesét.

Az öt tagú zsűriben elnökként Lobitz Ákos, a mintaként szolgáló mosonmagyaróvári verseny megálmodója, Megyesi Éva, a Kertészet és Szőlészet szaklap újságírója, Bocsi Andrea, a CiB (Communities in Bloom, azaz Virágos közösségek) nemzetközi verseny európai és hazai koordinátora, Sohonyai Edit író és Kiss Tibor kertészmérnök, a vetélkedő egyik támogatója szerepelt. Döntésük alapján a nyertes a Rákóczi Utcai Óvoda lett, amely A telhetetlen méhecske című mese alapján készítette el a kiskertet.

Az óvodások örömmel szálltak be a munkába
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megvalósítók alapvetően a gyerekek voltak, hiszen a verseny egyik célja az, hogy őket megismertessék a kertészkedés alapjaival. Ám természetesen sokat segítettek a felnőttek, az óvodapedagógusok is, köztük a két csoportvezető: Szokola Péter és Pataki Tamásné Zsuzsanna, valamint a dajka, Paróczayné Kiss Katalin. Szokola Péter azt mesélte nekünk: A telhetetlen méhecske című mesével már jó ideje foglalkoztak, többféleképpen feldolgozták azt, így a nagycsoportos gyerkőcök a magukénak érezhették. Ezért, valamint a csoport neve (Méhecske) miatt is erre esett a választás. Az óvodapedagógusok egymás között átbeszélték, hogyan, milyen növényekkel történjen a megvalósítás, majd a verseny előtt pár nappal a gyerekekkel modellezték az ültetést. A kicsik az óvoda egyéb programjai során már ismerkedtek a kertészkedéssel, úgyhogy elég ügyesek voltak.

A nyertes a Rákóczi Utcai Óvoda alkotása lett
Fotó: Bokros Judit / Fejér Megyei Hírlap

A fantáziakertben helyet kapott egy méhkas, amelyet lefelé fordított virágcserépből, spárgával körbetekerve készítettek, s vannak méhecskének megfestett kövek is. Ezeket mind közösen alkották gyerekek és felnőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában