néma főhajtás

2019.05.10. 07:35

Közös koszorúzás az Európa-napon

Együtt koszorúzott csütörtökön – az Európa-napon – a Magyar Honvédség Parancsnoksága, Fejér megye, valamint Székesfehérvár önkormányzata. A néma főhajtást a katonaság díszszázadának vezényszavai és zenészeinek muzsikája „hangosította”.

Majer Tamás

Megyei és városi vezetők s természetesen katonák is koszorúztak Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A résztvevők koszorúkat helyeztek el Székesfehérváron a Béke téri orosz katonatemetőben, a Szentlélek katonatemetőben, a Városház téri II. világháborús emlékműnél. Ismert, a monumentum lelke, a földre zuhant harang maga is világháborús áldozat, a ciszterci templom tornyából hullt alá. Szörnyű kép: bombatalálat érte a Fő utca templomát! Ezen az eseményrészen volt jelen a legtöbb civil. A közös emlékezés záróállomása Pákozd volt, a Katonai Emlékpark.

Megyei és városi vezetők s természetesen katonák is koszorúztak Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gyakori vélemény, miszerint 1945. május 9-én fejeződött be a II. világháború Európában. E körül van történészi egyet nem értés, egyesek korábbra, mások későbbre teszik.

Az Európa-nap Robert Schuman francia politikus 1950. május 9-i, ma már Schuman-nyilatkozatként ismert javaslatához kötődik. A német nevű francia olyan európai politikai és gazdasági együttműködést vázolt föl, amely kizárja a kontinens országai közötti háborút.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában