Szent Flórián-nap

2019.05.06. 07:25

Ezúttal nem tűzhöz vonultak a tűzoltók

Szent Flórián-napi megemlékezést tartottak a tűzoltók szombaton a megyeszékhelyen. A laktanyában tartott koszorúzásokat a lánglovagok járműveinek felvonulása követte.

B. Kiss László

Egykori példás bajtársakra emlékeztek a tűzoltók Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Szombaton reggel Szent Flórián napja alkalmával két koszorúzást is tartottak a székesfehérvári tűzoltólaktanyában. Először annál az emléktáblánál, ami az épület földszintjén a második világháborúban elesett tűzoltó és mentő bajtársak nevét örökíti meg.

„Ők nem fegyverrel, hanem tömlővel és orvosi fecskendővel, de mindenekelőtt hatalmas szívvel és hittel szolgálták hazájukat, védték az életet, mentették az értéket” – hangzott el a megemlékezésre felsorakozott hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint a tűzvédelem területén feladatot vállaló alapítványok és önkéntes szervezetek, illetve a társszervek képviselői előtt. Másodszor az épület külső falán elhelyezett emléktábla előtt rótták le tiszteletüket a résztvevők. Ez a márványtábla Vida Pálnak állít emléket. Vida Pál – mint az a koszorúzás alkalmával elhangzott – 1855. augusztus 27-én született Székesfehérváron. Tizenkilenc éves volt, amikor 1874-ben a székesfehérvári lánglovagok sorába lépett. A bajtársai körében eltöltött – most tessék figyelni! – majdnem hetven esztendő alatt volt kiképzőtiszt, oktató, tanfolyamrendező, parancsnok, tiszteletbeli parancsnok, de mindenekelőtt példamutató tűzoltó. Azt írták róla a kortársak, hogy „talpig ember”, s nem is egy ember, hanem kettő, mivelhogy testében szinte két lélek lakott. Az egyik a hivatalos számszaki ember, aki a vármegyét szolgálta, a másik ember a tűzoltó, mégpedig a javából.

Egykori példás bajtársakra emlékeztek a tűzoltók
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A magyar tűzoltóságnak nincs még egy olyan személyisége, aki hozzá hasonló töretlen akarattal és olyan hosszú időn át munkálkodott volna a tűzoltóság érdekében.

A megemlékezésen Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkormányzatát Viza Attila képviselő, közbiztonsági tanácsnok képviselte.

A koszorúzásokat követően – rendőri felvezetés mellett – bekapcsolt szirénákkal gördült ki a laktanya udvaráról az a konvoj, amit tűzoltójárművek alkottak. A hivatásosok gépjárművei mellett önkéntes tűzoltóságok autói is részt vettek a hagyományosnak mondható felvonuláson, melynek állomásain újabb koszorúzások következtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában