A Kárpát-medencei magyarság ünnepe

2019.04.21. 07:45

Negyedszerre rendezik meg a Székesfehérvári Székely Bált

A határon túli és az anyaországi magyar–magyar kapcsolatok kialakítása, erősítése is célja a negyedik alkalommal életre hívott bálnak.

Szanyi-Nagy Judit

Juhász László főszervező ismertette a részletes programot

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Kárpát-medencei magyarság ünnepeként is emlegetett Székesfehérvári Székely Bálon ezúttal is nívós programokkal várják a szervezők a szórakozni, s egyben adakozni vágyókat. Az eseményt április 27-én, szombaton rendezik meg hazai és határon túli fellépők közreműködésével.

A vendégeket ezen az estén Király Dávid székesfehérvári dudazenész játéka fogadja, majd a székely és magyar himnuszok felcsendülését követően a kárpátaljai Beregszászi Rezeda Folkműhely néptánccsoportja mutatja be nyitótáncát. A mozgalmas programelemekből a későbbiekben sem lesz hiány: ezt a kapcsolódó sajtótájékoztatón Trenka Máté néptáncos és énekes kísérője, nővére, Trenka Emma szemléltette a résztvevőknek.

Juhász László főszervező ismertette a részletes programot

Trenka Máté a bál egyben legfi atalabb fellépője is, az Alba Regia Művészeti Iskola első osztályos néptáncosa. Rajta (és Székesfehérváron) kívül többek között Csíkdelnéről, Szentegyházáról és Kézdivásárhelyről érkeznek fellépők, akik verssel, néptánccal és népdallal színesítik az estet. A műsorvezető Kautzky Armand színművész lesz. De ne feledkezzünk meg a bál alapvető céljáról sem: a jótékonyságról!

A bálnak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház ad otthont, ennek udvarán táncolt Trenka Máté a nővére, Emma énekére
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

‒ Korábban már bejelentettük: a rendezvény bevételéből a fehérvári végzős diákokat szeretnénk eljuttatni a várpalotai Trianon Múzeumba. Ez két határon túli céllal bővült: az egyik a székelyföldi, csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola részére oktatást, tanulást és sportolást segítő eszközök beszerzése, a másik a Kárpátalján található, a katolikus egyház által fenntartott ráti Szent Mihály Gyermekotthon fejlesztése, az épülő kápolna és kollégium anyagi támogatása ‒ mesélt a célkitűzésekről Juhász László, az esemény fő szervezője. Hangsúlyozta: a bált követően ‒ egészen a június 4-ei szimbolikus időpontig ‒ további anyagi, tárgyi felajánlásokat is szívesen vesznek, amelyeket szintén a kedvezményezetteknek juttatnak el.

Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka kiemelte: fontos, hogy a fiatalság között hidat építsenek, amelyhez ez a bál nagymértékben hozzájárul. Támogatójegyek korlátozott számban a Prohászka út 67. szám alatti irodában vásárolhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában