Elmélet és gyakorlat – hadászati magaslaton

2019.04.01. 11:30

Élményszerű oktatás sportos hazafiságra a pákozdi KEMPP-ben

Szombaton délelőtt a katonai emlékpark területén, a dombtetőn, az obeliszk előtt ragyogó napsütésben vette kezdetét egy új kezdeményezés: az „Iskolák csatája” hadtörténelmi és honvédelmi gyermekprogram.

Sági Zoltán

A fegyver a képen csak játék, de nem az a honvédelem

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitóra készülő négy iskola csapatai lassanként rendeződve hallgatták Oláh László nyugállományú alezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely szakmai vezetőjének, a rendezvény főszervezőjének eligazítóját, amelynek végére, 10 órakor Baracs, Iváncsa, Lajoskomárom és ­Zichyújfalu iskolásai települési névsor szerint, kettes oszlopokban felsorakozva fogadták a megnyitóra ­érkező Nébald György olimpikon kardvívót, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnökét és Karsai Bélát a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökét. Oláh László a sorsolás erejéig még röviden magához szólította a csapatok vezetőit, majd a beszédek következtek.

A béke az azt biztosító honvédség nélkül nem képzelhető el

Görög István nyugalmazott ezredes, az emlékpark ügyvezetője elmondta: a rendezvény egyik célja, hogy a települések ifjúsága békés körülmények között mérhesse össze erejét és ügyességét, miközben hangsúlyozta, a rendezvény szervezői azt szeretnék, ha az iskolások megértenék: a béke az azt biztosító honvédség nélkül nem képzelhető el. Karsai Béla, az előtte szólóval egybevágóan a régi mondást idézte: si vis pacem, para bellum – ha békét akarsz, készülj a háborúra. Nébald György megköszönte az érkezőknek, hogy a napjukat jó célra szánták, amelyet a Honvédelmi Sportszövetség is örömmel támogatott.

A fegyver a képen csak játék, de nem az a honvédelem
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hazafiasság

A szervezőktől megtudtuk: a rendezvényt létrehozók kiemelt feladatuknak tekintik az ifjúság hazafias, honvédelmi nevelését, a hadtörténelem és a honvédelem népszerűsítését, a katonai jellegű sportágak iránti érdeklődés felkeltését, az egészséges, sportos életmód kialakítását. E célokért fogott össze a fent nevezett két civil szervezet, s hozzájuk kapcsolódott az azok eléréséhez ideális helyszínt és feltételeket biztosító KEMPP is. A versenynap során az iskolások múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt, ahol a korszakra jellemző harcalaki mozdulatokat sajátíthatták el – a huszárság történetével való ismerkedésen keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában