Senkinek sem kell elnéznie!

2019.04.04. 14:00

Az építési törmelék nem az út szélére való!

A tavasz beköszöntével az eldobott hulladék egyre jobban szúrja a szemét az embereknek, kirándulóknak. Az illegális szemétlerakást azonban nem kell elnéznie senkinek, ráadásul jogszabályba ütközik. Erről kérdeztük Kovács Attilát, a Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Nonprofit (VHG) Kft. ügyvezető igazgatóját.

S. Töttő Rita

Közterületeken, erdőszéleken válnak meg legtöbben a hulladéktól, melynek java része építési törmelék

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A hulladékgazdálkodás legalapvetőbb jogszabálya a hulladékgazdálkodásról szóló törvény, amely értelmében hulladék bármely olyan tárgy vagy anyag, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles. Illegális hulladékról akkor beszélhetünk, ha birtokosa nem a jogszabályok szerinti módon és feltételekkel válik meg tőle, azaz nem a megfelelő szállítási engedélyekkel rendelkező közszolgáltatónak vagy vállalkozásnak adja át – szögezi le Kovács Attila, a VHG ügyvezetője, aki a jogszabályi környezetet is bemutatja: a hulladékgazdálkodásról szóló törvény kimondja, hogy tilos a hulladékot elhagyni – a gyűjtés, begyűjtés, tárolás, lerakás szabályaitól eltérő módon –, felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, kezelni.

Ha nincs meg a tettes, az ingatlantulajdonosnak vagy az önkormányzatnak kell elszállítania

Ebből következik, hogy a keletkező hulladékot át kell adni feljogosított kezelőnek, és annak költségeit meg kell fizetni. Az illegálisan lerakott hulladékot annak kell elszállítania, aki lerakta, amennyiben azonban e személy kiléte nem állapítható meg, úgy ebben az esetben az ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia az elszállításról. Ám – világított rá az ügyvezető – amennyiben bizonyítható módon tisztázott az elhelyező személye, úgy az illetékes jegyző intézkedik az illegálisan elhagyott hulladék elszállíttatási költségének megtérítéséről. A közterületen elhagyott hulladékért ugyanez a felelősségi logika, ám ha nem találják az eredeti termelőt, tulajdonost vagy birtokost, akkor a települési önkormányzat köteles az elszállításról gondoskodni a közszolgáltató vagy más gazdálkodó szervezet útján. Az így lerakott hulladék szabálysértésnek minősül egyébként, a Büntető Törvénykönyv (2012. évi C. törvény 248. paragrafusa) szerint pedig börtönnel sújtható az elkövető. De mégis, mi a teendő, ha valakinek szúrja a szemét az illegális szemét?

Közterületeken, erdőszéleken válnak meg legtöbben a hulladéktól, melynek java része építési törmelék
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– A közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékot a helyi önkormányzatnál kell bejelenteni. Tettenérés esetén hatékony lehet azonnal a rendőrség segítségét is kérni – tudjuk meg, ahogy azt is: leggyakrabban építési törmeléket tesznek le illegálisan. – Ezen kívül, tapasztalataink alapján, a közterületeken – árkokban, elhagyott fás területeken – a háztartásokban keletkező többlet kommunális hulladékokat helyeznek el, amelyek elszállítására pedig minden ingatlantulajdonosnak lehetősége lenne a heti rendszerességű hulladékszállítási közszolgáltatás keretén belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában