szükségük van egymásra

2019.03.01. 15:30

A Montázs projektben képzésekkel készítenek föl az integrált nevelésre

A Mosoly Óvoda a fenntartó önkormányzat támogatásával országos szinten egyedüli óvodaként vesz részt egy közel 2 évig tartó projektben.

Gajdó Ágnes

Legutóbb Borsodi Zsófia (balra) és Rácz Zsuzsanna tartott képzést a dolgozóknak

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A Ráckeresztúri Mosoly Óvoda pályázat útján csatlakozott az európai uniós támogatással megvalósuló Montázs projekthez, melyet a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) koordinál.

Gáborné Kutasi Katalin óvodavezető a Montázs projekt intézményfejlesztési programjában lát nagy lehetőséget, amelynek segítségével a jövőben akár olyan autista gyermekeket is fogadhat az óvoda, akiknél az integrált nevelés a legmegfelelőbb támogatási forma. Ehhez szükséges az óvodapedagógusok és a dajkák felkészítése, hiszen az autizmussal élő gyerekek integrációja csak akkor lehet sikeres, ha szakképzett óvónők foglalkoznak a kicsikkel.

A felkészítés februárban elkezdődött, ugyanis a FSZK Autizmus munkacsoportjának két tagja, Borsodi Zsófia és Rácz Zsuzsanna egész napos érzékenyítő képzést tartott az óvoda valamennyi dolgozójának. Autista gyermek az óvodában című előadásukban nemcsak elméleti kérdéseket boncolgattak, hanem arra is rávilágítottak, miként lehet a gyakorlatban jól megvalósítani mindezt. Interaktív és játékos feladatokkal mutatták be, miben tér el az ép és az autista gyerekekkel történő kommunikáció, hogyan lehet fölismerni az autista gyermekek nehézségeit, hogyan lehet támogatni azokat a gyerekeket, akik valamiben mások, mint ép társaik. Az előadók beszéltek saját tapasztalataikról, majd gyakorlati és szakmai tanácsokkal látták el hallgatóikat. Érdemes tudatosítani, hogy a jól megszervezett integrációból minden gyermek sokat profitálhat. A nap végén az egyik óvónő úgy fogalmazott: „Valójában nem lehet teljes az integráció, azt tapasztaljuk, hogy a sérült emberek is a saját környezetükben érzik jól magukat, és az ép társaik is. De egymás nélkül meglenni sem tudnak. Az életnek is van fehér és fekete oldala, s létezik nappal és éjszaka. Szükségünk van rájuk.”

Legutóbb Borsodi Zsófia (balra) és Rácz Zsuzsanna tartott képzést a dolgozóknak
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Az érzékenyítő programot júniusban hatvanórás akkreditált továbbképzés követi, melyre a környező települések – Ercsi, Martonvásár, Pusztaszabolcs, Székesfehérvár, Százhalombatta, Érd – óvónőit is várják. A fejlesztési program tartalmazza továbbá az intézmény mentorálását, egyéb workshopok szervezését, szakmai támogató anyagok, értékelési, önértékelési eszközök biztosítását, a tapasztalatok, eredmények megosztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában