Mese, mese, mátka, pillangós madárka

2019.01.10. 20:00

Nagyon várják az új ovisokat is Soponyán

Ágy, asztal, udvar: folyamatosan csinosodik a Soponyai Mesevár Óvoda. Az intézmény vezetője büszke a munkatársaira is. Bízik benne, hogy sok szülő választja csemetéjének az ő gyermekkertjüket.

Szanyi-Nagy Judit

Délelőtti foglalkozás az oviban. Bölcsőde még nincs, de a tervezgetés már elindult

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Faludi-Pál Judit, soponyai óvoda vezetője úgy véli, különleges módszerrel dolgoznak.

– Nagy Jenőné Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel elnevezésű programját használjuk. Munkánk két fő vezérvonala az érzelmi nevelés és a néphagyományok ápolása. Előbbi például megvalósul a mindennapi mesében – fogalmazott.

– A gyerekeket minden áldott délután elsimogatjuk. Ez azt jelenti, hogy miután lefekszenek, a pedagógusok addig nem jönnek ki a csoportszobákból, illetve addig simogatják őket, ameddig el nem alszanak – ecsetelte.

– Reggel, amikor megjönnek a gyerekek a szüleikkel, relaxációs zene fogadja őket. Személyes percekkel indítjuk a napot: amikor a gyerekek bemennek a csoportszobába, néhány percet az óvodapedagógus csak a megérkezővel foglalkozik – sorolta előnyeiket Faludi-Pál Judit.

Délelőtti foglalkozás az oviban. Bölcsőde még nincs, de a tervezgetés már elindult
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Csak tiszta forrásból származó klasszikus és népi zenéket hallgatnak itt a gyerekek – tért át a művészeti vonalra.

– Van egy ovigalériánk is, amelyben művészi értékű képek, kiállítások sorakoznak. Legutóbb népi hímzésű ruhák és terítők voltak kint, előtte horgolások a soponyai asszonyoktól.

Az óvodában jelenleg hat óvodapedagógus, három dajka és egy pedagógiai asszisztens segíti a gyerekek fejlődését, s jár hozzájuk egy utazó logopédus is.

– Mindannyian évtizedek óta a pályán lévő, tapasztalt, a szakma csínját-bínját ismerő pedagógusok vagyunk – értékelte önmagukat a vezető. Egyébként jelenleg egy fiatal gyakornokuk is van.

A fejlesztésekről is csak jókat hallottunk. Az utóbbi időszakban kibővítették az udvart, ez megnövelte a futó- és a játszófelületet. A gyerkőcöknek a móka kedvéért van egy játszóváruk, egy fészekhintájuk és egy trambulinjuk is.

A Süni csoport szobájában már új a berendezés
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Faludi-Pál Judit a folyamatos fejlődés egyik letéteményeseként a Soponyai Óvodáért Alapítványt jelölte meg, a játszóvárat például ők vásárolták, ahogy az egyik csoport új öltözőszekrényeit is, amely révén abban a csoportban most már mindenkinek van saját szekrénye. Az alapítvány különböző jótékonysági rendezvények útján, a személyi jövedelemadó 1 százalékainak felajánlásaiból és az önkormányzattól jut pénzhez, de olyan is volt, hogy a helyi horgászegyesület utalt. – A szülők nagyon sokat tesznek azért, hogy az alapítvány bevételét növeljék, ahogy a két soponyai nyugdíjasklub is – emelt ki így szinte mindenkit nyilatkozónk. Növelni szeretnék a soponyai ovisok számát. – A jobb megélhetés érdekében elég sokan elköltöztek innen. Mi viszont vagyunk annyira jók – hiszen folyamatos a fejlődés, nagyon jó pedagógusaink vannak –, így van arra lehetőségünk, hogy még több gyereket fogadjunk – kampányolt az óvodavezető. Már nem a réges-régi vaságyakon fekszenek délutánonként a lurkók: új, légáteresztő ágyaik vannak. A három csoportból a sünisek szobájának belső felújítása áll a legjobban. A tágas teremben a zöld és a cseresznyeszín dominál, újak az asztalok, a székek, a függönyök, a szőnyegek. Szép sorjában a többi csoportszoba is kicsinosodik majd.

Évek óta szűk volt a konyha, februárban adják át az újat, amelyben 100 fő helyett akár 200 személyre is főzhetnek. – Főznek az óvodának, főznek az iskolának és a szociális étkezőknek is. Gyakorlatilag ez a konyha látja el az egész községet – büszkélkedett a házigazda.

Soponyán jelenleg nincs bölcsőde, ám igény lenne rá. A tervek szerint – tudtuk meg – az óvodaépülethez hozzácsatolva épülhet fel. A forráskeresés zajlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában