Fontos a múlt megőrzése

2018.11.26. 10:00

A lelőtt pilótára emlékeztek Pátkán

A fiatal amerikai pilóta gépét 1944. november 26-án lőtték le a falu határában. Ott, ahol a gép roncsait megtalálták, emlékjelet állítottak.

B. Kiss László

Maroknyi férfi emlékezett Pátka határában

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A 26 éves amerikai főhadnagy háromtörzsű, P 38 L Lightning típusú gépével földi célpontok ellen hajtott végre alacsony magasságban támadást, amikor a repülő Pátka határában a földbe csapódott. Vélhetően találatot kapott. A gép kigyulladt, a pilóta pedig benne égett. Maradványait 1946-ban az amerikaiak exhumálták, és egy belgiumi katonai temetőben helyezték örök nyugalomba. Mindezt Brotesser Zoltán, az Albatrosz Repülő Egyesület Öreg Sasok szakosztályának vezetőjétől tudom. Ő mesélte azt is, hogy George Walter Baird Jr. repülőjének maradványait néhány éve roncskeresők megtalálták, és részben elszállították. Ezen a helyen, amely néhány kilométerre a falutól, az erdőben található, az évforduló alkalmával emlékjelet állított az önkormányzat. A fából készült, táblácskával ellátott emlékjelet Nagy Dániel polgármester és Varga Géza önkormányzati képviselő együtt készítették.

Maroknyi férfi emlékezett Pátka határában
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Ennél az emlékjelnél szervezett vasárnap délelőtt megemlékezést Brotesser Zoltán, akit az Öreg Sasoktól Kollár Gábor nyugalmazott alezredes, egykori helikopterpilóta is elkísért. Az emlékezők elfértek két személyautóban, amelyekkel az út első felét tettük meg. Utána gyalogosan dagasztottuk a sarat. A tudósító a Varga Gézától kölcsön kapott gumicsizmában. Az emlékjelnél fölcsendült a magyar

és az amerikai himnusz, majd Brotesser Zoltán emlékezett a pilótára, aki felesége keresztnevét festette a gépe oldalára. Elmondta, hogy a főhadnagy legalább ötven bevetésben vett részt.

Tisztelgés az erdei emlékjelnél
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Nagy Dániel polgármester pedig arról beszélt, hogy bár gyerekkorában hallott történetet lezuhant repülőről, de ezt sokáig csak legendának tartotta. A másik oldalon álló katonákról is meg kell emlékezni. S amikor az ő emlékük előtt tisztelgünk, akkor azt abban a reményben tesszük, hogy a mi katonáinkról is megemlékeznek majd mások – fogalmazott a község elöljárója.

Miközben a kis csapat visszafelé caplatott a nedves avaron, egyikünk ágyúlövedék rozsdás hüvelyére lelt. Pátkán súlyos harcok dúltak a világháború végén. A faluban ma is lépten-nyomon ennek a nyomaiba lehet botlani – mesélte a polgármester, aki egyaránt nagyon fontosnak tartja a közelebbi és távolabbi múlt emlékeinek a megőrzését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában