2,7 milliárdból újul meg

2018.10.12. 14:00

Már bontják a dégi Festetics-kastélyt

Ahhoz, hogy építeni, újítani lehessen, bizonyos esetekben elengedhetetlen a bontás. A munkálatok már javában zajlanak, és ezt a kastélyhoz látogatók is megérezhetik.

Szanyi-Nagy Judit

Közműfejlesztés, új gépészet és a megfelelő elektromos hálózat is segíti a kastély megújulását, a tervezett kávézó és ajándékbolt létrejöttét

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A dégi Festetics-kastély jelenleg – nyár óta – „zárva tart”. Érthető a döntés: az épület munkaterületté vált, az ott dolgozók is csak szigorú előírások alapján végezhetik munkájukat a balesetek megelőzése érdekében. Így a kastélyt kerítéssel vették körbe, s a szakemberek a közeli idős tölgy megvédésének érdekében is hasonlóképp cselekedtek. A térelválasztón ott áll a felirat: „Vigyázat! Építési forgalom!”.

2019 végére befejezhetik

Mint ismeretes, az egykori úri lak 1,5 milliárd forint uniós és további 1,2 milliárd forint állami támogatásból újul meg. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajló projekt 2020-ban fejeződik be, a helyi nevezetesség megújítását már 2019 végére tervezik. A munkálatok az előzetes terveknek megfelelően haladnak – tudtuk meg Virág Zsolttól, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztostól. Tesznek is a haladásért: a munkavégzés a hét minden munkanapján napi 8 órában folyik.

– A pinceszinten megtörténtek a bontási munkálatok, jelenleg a helyiség gépészeti alapszerelése, illetve vízszigetelése folyik. A földszinten és az emeleten az aljzat bontási munkái befejeződtek. A szakemberek a mellékszárnyak tetőhéjazatát is lebontották, a tetőszerkezet statikai megerősítése megkezdődött. A kivitelező a tetőszerkezet megerősítésével párhuzamosan a kémények, kéményfejek kiképzését is elvégzi. A szükséges beavatkozásokat – így a tetőszerkezet-megerősítést, a láng- és gombamentesítést – követően egy új, a megfelelő rétegrend szerinti fémlemez fedést kap a kémény. A villanyszerelési alapmunkálatoknak szeptember közepén láttak neki a kivitelezők. Ugyanígy a kastély természetes kőburkolatainak (úgymint lábazat, támfal, lépcső) gondos bontása, tisztítása és javítása is megkezdődött – részletezte Virág Zsolt, hangsúlyozva: a munkálatok szigorú restaurátori felügyelet mellett, az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal bevonásával zajlanak.

Közműfejlesztés, új gépészet és a megfelelő elektromos hálózat is segíti a kastély megújulását, a tervezett kávézó és ajándékbolt létrejöttét
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A Festetics-kastélypark most is látogatható

Azonban a – már egy jelentős részen felújított – kastélypark részlegesen továbbra is látogatható, az eredeti ár 60 százalékáért. A park hétfő kivételével minden nap nyitva áll 10 és 18 óra között; a dégi lakosoknak pedig örömhír, hogy ide továbbra is ingyenesen látogathatnak. Ám autóval jelenleg csak a napijegyes horgászok, valamint a horgászbérlettel rendelkezők hajthatnak be; a látogatók továbbra is a kastélyhoz vezető út bal oldalán parkolhatnak.

– A park területén a kivitelező – a geodéziai nyomvonalkitűzést követően – megkezdte a tájépítész által jóváhagyott közműárok kitermelését a kastély és a sziget között. A parkba látogatók biztonsága érdekében a munkaárkot gondosan lehatárolták. Nemsokára a Hollandi-szigeten is megkezdődnek a munkálatok, így hamarosan az a terület is részlegesen lesz csak látogatható – tette hozzá a miniszteri biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában