Áldást kértek a tanévre

2018.09.03. 07:00

A Kárpát-medencei reformátusság tanévnyitóját Fehérváron tartották

Idén a városban rendezték a magyar ajkú Kárpát-medencei reformátusság tanévnyitóját.

Sági Zoltán

Steinbach József, a Dunántúli Regionális Egyházkerület püspöke szólt a hívekhez

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A több mint 125 köznevelési intézmény képviselői a Széchenyi úti református templomban gyűltek össze, hogy együtt kérjenek áldást az előttük álló tanévre. Nyitó fohászában Szász Zoltán, a Széchenyi utcai gyülekezet parókusa kért áldást a tanévnyitóra, utalva rá: jó tanár csak az lehet, aki maga is tanul. Steinbach Józsefnek, a Dunántúli Regionális Egyházkerület püspökének igehirdetése után Deák Péter, a Székesfehérvári Református Egyházmegye ifjúsági lelkésze köszöntötte név szerint a megjelent egyházi és állami méltóságokat, majd Berze János lelkészi elnök mutatta be a Székesfehérvári Református Egyházközség által fenntartott intézményeket, köztük az óvodát és az iskolát. Ezt követően az Olajfa Református Óvoda nagycsoportosai adtak műsort az egybegyűlteknek.

Cser-Palkovics András polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy abban a városban tartották idén a megnyitót, ahol Szent István letette a kereszténység alapjait
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepség folytatásában Huszti Pál főgondnok, a zsinat világi elnöke osztotta meg gondolatait a vendégekkel. Kifejtette, nagy szükségét látja a jelenkorban a református szellemű nevelést biztosító intézményeknek. Mint fogalmazott, „az országnak ma is, sőt ma különösen szüksége van a tudományos ismeretek gazdag tárházával rendelkező, református-keresztyén hitükben szilárd alapokon álló, a magyar nemzet iránt elkötelezett fiatalokra.”

A világi elnök beszéde végén megnyitotta a Kárpát-medencei református intézmények 2018–19-es tanévét. Ezután két köszöntő következett. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős helyettes államtitkára az egyházi nevelés fontosságát hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a 600 oktatási intézményt felölelő állami fejlesztési folyamat során az állami és egyházi intézmények azonos feltételekkel vesznek részt.

Steinbach József, a Dunántúli Regionális Egyházkerület püspöke szólt a hívekhez
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Digitális technológiai váltás

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kifejezte, megtisztelő, hogy abban a városban rendezték meg a tanévnyitót, ahol Szent István letette a kereszténység alapjait. Mint fogalmazott: „Ennek a városnak mindig, minden magyarra gondolnia kell.” A polgármester kifejtette továbbá: „digitális technológiai váltásban vagyunk: olyan eszközök jönnek, amit mi felnőttként néha nem is értünk, de a gyerekek már használják őket.

Nem bújhatunk hát el előlük és nem félhetünk tőlük, mert azt a gyerekek megérzik, és akkor pont azt a biztonságot nem fogják tőlünk megkapni, amit joggal és okkal várnak el. Nem az a kérdés hát, hogy használják-e a közösségi oldalakat. A kérdés az, hogy találnak-e ott olyan tartalmakat, amelyek értéket közvetítenek.”

Makkai Sándor-díj

A tanévnyitón átadták a Makkai Sándor-díjakat is, amelyet a díjazottak Ábrám Tibor, tiszáninneni főgondnok, a zsinat világi alelnöke kezéből vehettek át. A díjat a zsinat a református nevelési eszmények mindennapi gyakorlatba való átültetésében kiemelkedő szolgálatot végző magyarországi és határon túli pedagógusok elismerésére alapította. Az Oktatásügyi Bizottság idén Mészáros Szilviát (Székesfehérvár), Sebestyénné Balogh Erzsébetet (Túrkeve) és Farkas Ferencet (Kézdivásárhely) javasolta az elismerésre.

A díjazottak nevében Farkas Ferenc mondott köszönetet. Mint Ábrahám Tibor az idén induló református oktatási intézmények ismertetésekor név szerint is említette, Fejér megyében szeptembertől Zichyújfalu általános iskolája folytatja működését az egyház fennhatósága alatt. Az iskola helyi tanévnyitójára vasárnap délután került sor. Az új, református fenntartó a helyieknek – többek között – azt a biztonságot jelenti, hogy az alacsonyabb létszámú osztályok is megmaradhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában