generációkon átívelve

2018.09.04. 09:30

Szakmai program kezdődött hétfőn a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

A bibliotéka olvasótermében tartották a Könyvtári szaktanácsadók III. Országos Szakmai Találkozóját.

Bokros Judit

Elhangzott: az Alfa generáció megszólítása igencsak nehéz

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Miután Varga Lilla, a könyvtár igazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket, Tóth Judit szaktanácsadó, projektvezető beszélt „Az én könyvtáram” program fejlesztéseiről, eredményeiről.

Steigervald Krisztián gene­rációkutató a Z és az Alfa generáció jellegzetességeiről be­szélt. Fontos téma volt ez is a könyvtárosok számára, hiszen nekik ezt a korcsoportot is meg kellene tudniuk megszólítani. Elhangzott, hogy míg az előző nemzedékeknek még elsősorban az offline világból származik az élménytára, addig az Y, a Z és az Alfa (utóbbiak a 2010 után születettek) generáció már inkább az online térben találja meg magát és a kapcsolatokat. Sok audiovizuális inger éri, s leginkább ezekre tudnak reagálni is.

Elhangzott: az Alfa generáció megszólítása igencsak nehéz
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tudás megszerzése is máshogy alakul manapság, mint négy-öt évtizeddel ezelőtt, vagy akár korábban. Sokkal hamarabb lehet sokkal több in­formációhoz hozzájutni, i­gaz, ez a rövid távú memóriát erősíti, a hosszú távú kevésbé fejlődik. E különbségek generációk közötti feszültségekhez vezethetnek, amit az oldhat föl, ha ismerjük saját magunkat és a másikat is. Olyan nincs, hogy buta vagy rossz generáció, ok-okozati összefüggések vannak – fogalmazott Steigervald Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában