Tesztelőket keres a MEOSZ

2018.09.21. 07:05

Korlátok nélkül a Viktória Rehabilitációs Központban

Egy országos program keretében a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) olyan önkénteseket keres, akik a programba bekapcsolódva segítenek többek között a közszolgáltatások egyenlő esélyű elérésének meg­való­sításában.

Borsányi Bea

A korszerű segédeszközök a mozgássérült mozgásállapotának megfelelően tudnak segíteni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Korlátok nélkül elnevezésű, magyar kormányzati társ­finanszírozással megvaló­suló európai uniós programot csütörtökön délelőtt mutatták be a Viktória Rehabilitációs Központban az érdeklődő mozgássérülteknek, illetve hozzátartozóiknak. A MEOSZ országosan 600, megyénként nagyjából 30 olyan aktív, 18–65 év közötti mozgássérültet keres, akik gyakran vesznek igénybe közszolgáltatásokat és az eszközhasználat során visszajelzést tudnak adni arról, hol ütköznek környezeti akadályokba. Ehhez természetesen biztosítják a korszerű segédeszközöket, amelyek nem csak a mindennapi ügyintézést, de a tesztelők képzésekben történő részvételét, illetve a munkavállalásukat is segítik.

Megyénként 30 embert választanak ki

A projekthez keresett mozgássérülteket mozgásállapotuknak megfelelően három csoportba sorolták. Azok jelentkezését várják, akik a fentebb említett feltételek mellett kerekesszékkel közlekednek, vagy sérültek a kézfunkciói, ami miatt csak speciális megsegítéssel tudják használni az infokommunikációs eszközöket, vagy akiknél kommunikációs akadályozottság áll fent. Ahogy azt Csizmadia Péter, a projekt menedzsere elmondta, a kiválasztott mozgássérülteket két és fél éves együttműködés keretében komplexen támogatják, vagyis azon túl, hogy biztosítják számukra az eszközöket és adott esetben akár az internet-hozzáférést is, felkészítik őket az eszközök használatára és sorstársi mentorálásban is részesülnek.

A korszerű segédeszközök a mozgássérült mozgásállapotának
megfelelően tudnak segíteni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Milyen eszközökről van szó? Elsősorban laptopokról, amelyeket elláttak a szükséges speciális kiegészítő eszközökkel, például egérkiváltóval, vagy különleges billentyűzettel a kézsérülteknek, kommunikátorral a beszédben akadályozottaknak, vagy tekintetkövető szoftverrel a négyvégtag-sérülteknek.

A jelentkezések nyáron már megkezdődtek és idén október végéig tart, majd ezt követően jövő év tavaszán ismét lehetőség nyílik rá. A jelentkezéshez szükséges kérdőív megtalálható a MEOSZ honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában