hazafiság iskolája

2018.09.13. 07:10

Élményalapú hadtörténet-oktatás a szabadban, Zichyújfaluban

Idén a település általános iskolájába látogatott a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) speciális programja, hogy egy napra fölfüggessze az oktatás hagyományos kereteit.

Sági Zoltán

Szuronyos kézitusa Oláh László felügyeletével

Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A KEMPP honlapján olvasható információk szerint a Hazafiság Iskolája elnevezésű program fő szervezője a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, amely civil szervezetként az ifjúság hazafias, honvédelmi nevelésének elkötelezett híve – amellett, hogy a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely létrehozója, résztulajdonosa és működtetője is. A hazafias-honvédelmi nevelést elősegítő pedagógiai programjuk megvalósítását a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatja.

A program alapvetően a KEMPP területére optimalizált, a nemzeti emlékhely infrastruktúrájára támaszkodik, évente egy alkalommal azonban a program szervezői, előadói és szakemberei útra kelnek, hogy a kiválasztott iskolába házhoz vigyék az élményalapú oktatási csomagot. Ez történt e héten kedden is, amikor a Zichyújfalui Református Általános Iskola diákjait kereste föl Oláh László és különleges egysége. A gyerekek a szokásos időben kezdték meg a napot, azonban a tantermek helyett az iskola mögötti sportpályán, ahol negyed 9-kor ügyességi feladatokkal indult a ráhangolódás a mozgalmas tananyagra.

Szuronyos kézitusa Oláh László felügyeletével
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Csipetnyi elmélet is volt azért a 170 éves Magyar Honvédség történetének rövid áttekintésével, ezt rögtön követte a „huszárvágás” mint tananyag, amelyet szivacskardokkal gyakoroltak a gyerekek. Hogy kedd óta hol és hogyan hasznosítják az így megszerzett tudást, arról talán a szüleik mesélhetnének. 10 óra után egy tanórányi alaki kiképzés következett, amelynek során az 1848-as és a mai szabályzat különbözőségét is érintette az oktató. Ezt lézerharcjáték követte, valódi homlokérzékelőkkel és pointerekkel. Ha korábban nem is, ennél a résznél e sorok írója biztosan – és talán „Marci bácsi”, az iskolában szakmai gyakorlatát töltő fiatal tanító is szívesen – beállt volna a gyerekek közé. A további oktatási egységek után a program bemutatóval zárult, ahol a gyerekek korabeli szuronyos ütközetet imitálva adtak számot a megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában